İşte Elazığ'ın deprem geçmişi

İşte Elazığ'ın deprem geçmişi

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunan Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Birçok ili etkileyen depremde 20 kişi hayatını kaybetti, 1015 kişi de yaralandı.

Türkiye, dün akşam saat 20.55'te Elazığ'dan gelen son dakika deprem haberiyle sarsıldı. Kandilli verilerine göre, deprem 6.8 büyüklüğünde meydana geldi. Kilis'ten Samsun'a Irak'tan Suriye'ye kadar çok büyük bir bölgede hissedilen deprem, Elazığ ile Malatya'da yıkıma neden oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son yaptığı açıklamada 19 kişinin hayatını kaybettiğini, 30 kişinin de göçük altında olduğunu söyledi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), toplam artçı sayısının 147 olduğunu belirttiği açıklamada 1015 kişinin yaralandığını duyurdu. Peki, Türkiye'ye sarsan deprem neden Elazığ'da meydana geldi. İşte Elazığ'ın deprem geçmiş…

2010 ELAZIĞ DEPREMİ

Elazığ Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunuyor. Bu fay geçmişte de büyük depremlere neden oldu. 10 yıl önce 8 Mart 2010'da Elazığ 6 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Sabaha karşı 04.32'deki depremin merkez üssü Elazığ'ın Karakoçan ilçesiydi. 6 büyüklüğündeki deprem başta Tunceli, Diyarbakır ve Malatya olmak üzere birçok ilde hissedildi. Depremde birçok ev yıkıldı ve enkaz altında kalan 51 kişi hayatını kaybetti. Depremde 31 kişi de yaralandı. 2010'da büyüklükleri 5.5 ile 2.6 arasında değişen 84 artçı sarsıntı kaydedildi. Okçular, Yukarı Kanatlı ve Kayalı en çok hasar gören köyler oldu.

Yaklaşık bir ay önce 27 Aralık 2019'da yine Sivrice'de 4.9 büyüklüğünde deprem oldu. Yerin 7 kilometre altındaki deprem Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa'da hissedildi. Boş bir bina yıkıldı ve can kaybı yaşanmadı.

Elazığ, tarihte büyük depremler üretmiş Doğu Anadolu fay hattı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle kentte 6 ve üzeri depremlerin görülme olasılığı oldukça yüksek. Uzmanlar, yıllardır bu fay hattında kırılma olabileceğinin üzerinde duruyordu.

Elazığ deprem Elazığ deprem