55 yaş üzeri araç kullanmalı mı?

Gündem haberleri Yaşam Haberleri İstanbul Trafik kazası Otomobil Elektrikli Otomobil Yerli Otomobil Otomobil haberleri Sağlık Haberleri
55 yaş üzeri araç kullanmalı mı?

Geçtiğimiz günlerde 84 yaşındaki bir sürücünün 6 yaşındaki çocuğu ezmesinin ardından, ehliyet kriterlerine ilişkin yeni bir tartışma başladı. Uzmanlar, 55 yaş üstündeki sürücülerin her yıl kontrolden geçmesi gerektiğine dikkat çekerken, bu yaştan itibaren reflekslerde ciddi düşüş olduğu belirtildi.

İstanbul Kağıthane'de 84 yaşındaki bir sürücünün 6 yaşındaki çocuğu ezmesinin ardından gözler, yaşlıların araç kullanma tartışmasına çevrildi. Uzmanlar, 55 yaşından sonra sürücülerin araç kullanmaları için düzenli olarak psikoteknik işlemlerden geçmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar. Psikolog Özge Öztaşçı, belli bir yaşın üzerinde olan sürücülerin, donanım açısından sorgulanması gerektiğini vurguluyor. Artan yaş ile birlikte araç kullanırken fiziksel ve zihinsel yetkinliklerde azalma meydana geldiğini sözlerine ekleyen Öztaşçı, "Bunlara göz sağlığındaki azalma, reflekslerde yavaşlama, dikkat dağınıklığı ve fiziksel kısıtlamaları örnek verebiliriz. Yeterince iyi görmeyen ya da reflekslerinde azalma olan bir sürücü aktif trafik içindeyken hem kendine hem de çevresine büyük tehdit meydana getirir. Bunun önüne geçebilmek adına belli bir yaşın üzerindeki bireylerin düzenli kontrollerden geçmeleri gerekir" dedi.

55 yaş üzeri araç kullanmalı mı? - Resim : 1
Kaza anı.

"BEYİN SAĞLIĞI İYİ İSE..."

Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Akben, kişinin yaşlılık dışında hayati fonksiyonlarını etkileyecek sistematik bir rahatsızlığı yoksa araç kullanabileceğini aktarıyor. Akben, “Yaşlanma ile refleksler azalır ancak genetiğine ve geçirdiği hastalıkların cinsine göre bu azalma trafiği olumsuz etkileyecek düzeyde olmayabilir. Belli bir yaşa gelmesine rağmen sportif sayılabilecek kişiler de var” diye konuşan Akben, beynin kortikal kısmının güç ve kuvveti, beyincik sistemininse koordine etmeyi sağladığının altını çizerek, “Bu ikisi birbirini etkilemediği sürece kişi araç kullanabilir, trafiğe çıkabilir” ifadesini kullanmakta.

RAPOR SÜRELERİ UZUN 

Trafik Güvenliği ve Psikoteknik Merkezleri Derneği Başkanı Cengizhan Kutlu da yaşlıların trafiğe çıkması için ölçümlerin yapıldığını ve sürücü belgelerinin buna göre yenilendiğini kaydediyor. Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor. Halbuki yaş aldıkça zayıflayan becerilerimiz daha kısa aralıklarla ölçülmeli” uyarısında bulunuyor.

55 yaş üzeri araç kullanmalı mı? - Resim : 2
Kaza sonrası...

55 YAŞ ÜSTÜ KONTROL

Kutlu, uyarılarının devamında şöyle konuştu: 

“Sürücülerin refleks, algı, muhakeme, tepki hızı, görüş, karar verme, görsel bellek ve psikomotor yeteneklerini test eden psikoteknik değerlendirme raporu esas kriter. Bu raporu 50-55 yaş aralığında 3 yılda bir, 60-65 arasında 2 yılda bir ve 65 yaş üstünde her yıl alma zorunluluğu getirilmeli. Ayrıca ticari araç kullanan sürücülere 55 yaş üstünde her yıl psikoteknik değerlendirme rapor zorunluluğu getirilmeli.”

YAŞLILARIMIZI İNCİTMEDEN...

Kutlu, yaşlandıkça koordinasyon, tepki hızı, refleks, muhakeme ve görme gibi özelliklerin azaldığını anımsatarak ülkemizde ticari araç şoförleri için yaş sınırının 65 olduğunu kaydediyor. Belirli yaş aralığında psikoteknik raporun alınmasının zorunlu hale getirilmesiyle yaşlı bireylerin eşleri ve çocuklarının da rahatlayacağının altını çizen Kutlu, bu sayede hem yaşlıların güvenliğinin sağlanacağını, hem de riskli sürücünün azaltılmasıyla daha güvenli bir trafik yaratılacağını kaydediyor. 

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel