5 soru 5 cevap: Marketten ne alırım, ne alamam?

5 soru 5 cevap: Marketten ne alırım, ne alamam?

Türkiye tam kapanma döneminde açıklanan genelgeleri takip etmeye çalışıyor. Son olarak marketlerde satılacak ürünlerde de düzenlemelere gidildi. Peki 17 Mayıs'a kadar marketten ne alabilirsiniz, ne alamazsınız?

Türkiye 29 Nisan 2021 tarihinden bu yana uzun süre sonra ilk kez bu kadar katı kurallar ile tam kapanmaya gitti. Tam kapanma kurallarının vatandaş tarafından tam olarak kavranması üç, dört günü buldu. İçişleri Bakanlığı’ndan izin muafiyet belgesi almak ilk günlerde önemli bir sorun olsa da sistem daha sonra düzeldi ve 16 milyonu aşkın vatandaş peyderpey muafiyet belgelerini almaya başladı.

Yeni kafa karışıklığımız ise marketlerde. İçişleri Bakanlığı genelgeleri ile tam kapanma süreci boyunca marketlerde hangi ürünlerin satılıp satılmayacağı açıklandı. Şimdi bu kafa karışıklığını biraz olsun gidermek için resmi belgelerde yer alan bilgilerle marketlerde hangi ürünlerin alınıp hangilerinin alınamayacağını aktarıyoruz:

1-NE ALABİLİRİM?

İçişleri Bakanlığı’nın dün tarihli resmi genelgesine göre marketlerden Pazar günleri hariç 10:00-17:00 saatleri arasında sadece ‘zorunlu temel ihtiyaçlar’ alınabilecek.

2-ZORUNLU TEMEL İHTİYAÇ NE? 

Yine bakanlık genelgesine göre zorunlu temel ihtiyaç kapsamında temel gıda maddeleri, temizlik ürünleri, hayvan yemi ve kozmetik ürünler (parfüm ve makyaj malzemesi hariç) satılabilecek.

3-HANGİ ÜRÜNLERİ ALAMAM?

5 soru 5 cevap: Marketten ne alırım, ne alamam? - Resim : 1

4-KONTROL NASIL? 

İçişleri Bakanlığı genelgesine göre zabıta ekipleri ve kolluk kuvvetleri marketlerde denetim yaparak satışların nasıl işlediğini kontrol edecek.

5-PEKİ TAM KAPANMADA BAZI ÜRÜNLERİ NEDEN ALAMIYORUM? 

Elektronik, hırdavat, tekstil gibi ürünleri satan esnafın, kendilerinin kapalı olduğu kısıtlama döneminde zincir marketlerin bu ürünleri satışına yönelik itirazları sonucunda bu ürünlerin marketlerde de satışı yasaklandı.

ALKOL YASAĞI TARTIŞMASI

Kısıtlamada satılacak ürünlerle ilgili en büyük tartışma alkollü içeceklerde yaşandı. Kimi hukukçular yasağın hukuki bir dayanağı olmadığını söylerken geçen hafta açıklamalarda bulunan Türkiye TEKEL Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş ‘alkol yasağının kalktığını’ söylemişti.

Konu üzerine bazı valilikler yasağın devam ettiği yönünde açıklama yaptı. İçişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada konu ile ilgili yaptığı açıklamada alkol yasağının devam ettiğini belirtti. Bakanlık açıklamasında, ‘yanlış bilgilendirmeye yönelik kasıtlı tutumlarla ilgili gerekli hukuki müracaatların başlatılacağını’ ifade etti.

Alkol satışı yasağı salgınla mücadele tedbirleri kapsamında İl Hıfzıssıhha Kurulları kararları kapsamında yasaklanıyor. 

TEKEL BAYİLERİ KONUYU CİMER’E TAŞIMIŞTI

1 Aralık 2020 tarihli koronavirüsü genelgesine göre de TEKEL bayileri kısıtlamada açık olabilecek yerler kapsamında bulunmuyordu. O süreçte kapalı olan TEKEL bayileri marketler alkol satabildiği için haksız rekabete yol açabileceği gerekçesiyle yasağı protesto ediyorlardı. Ayrıca bazı TEKEL bayilerinin konuyu CİMER’e taşıması üzerine ilk olarak Ankara’da valilik marketlerin hafta sonu içki satışını yasaklamıştı.