5 soru 5 cevap | İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı

Taksim
5 soru 5 cevap | İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı
İstiklal Caddesi'nde düzenlenen terör eylemi sonucunda 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Polis olay mahallini kordona aldı. Fotoğraf: Reuters

İstiklal Caddesi'nde düzenlenen hain terör saldırısında 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Saldırgan yakalandı. Dünyadan taziye mesajları geliyor. 5 soruda dünden bugüne yaşananlar...

1) Nerede ve ne zaman oldu?

Saldırı, Türkiye’nin en turistik bölgelerinden biri olan İstanbul, İstiklal Caddesi’nde gerçekleşti. Saat 16:20 sularında gerçekleşen hain eylemde, caddenin en kalabalık olduğu günlerden pazar gününün seçilmesi dikkat çekti.

2) Kim yaptı?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi’ne bombayı bırakan kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Emniyet saldırganın PKK üyesi olduğunu belirtti.

5 soru 5 cevap | İstiklal Caddesi'ne bombalı saldırı - Resim : 1

3) Tepkiler ne?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, saldırının hemen ardından G20 zirvesi için hareket edeceği havalimanında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı olayın en ince ayrıntısına kadar soruşturulacağını belirtirken, “Türkiye'yi ve Türk milletini terörle teslim alma çabaları, dün olduğu gibi bugün ve yarın da hedefine ulaşamayacaktır” dedi.

Dünyanın farklı ülkelerinin liderleri İstanbul’da yaşanan patlama sonrası taziye mesajlarını yayımladı.

🗨Acı günde dost ve kardeş ülke Azerbaycan yine Türkiye’nin yanında oldu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “Patlama haberi bizi derinden sarstı. Hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına, kendi adıma ve Azerbaycan halkı adına, kardeş Türkiye halkına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifa diliyorum. Huzur içinde uyusunlar” ifadelerini kullandı.

🗨Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır" ifadelerini kullandı.

🗨Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, "ABD, bugün İstanbul'da meydana gelen şiddet eylemini şiddetle kınıyor. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte ve sevdiklerini kaybedenlere en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle mücadelede NATO müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız" ifadelerine yer verdi.

🗨Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, "Düşüncelerim bir pazar günü İstiklal alışveriş caddesinde dolaşmak isteyen ve büyük bir patlamanın kurbanı olan insanlarla" ifadelerini kullandı.

🗨İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ise “Yaşanan saldırı ve hayatını kaybeden masum vatandaşlar dolayısıyla Türkiye'ye en derin taziyelerimi belirtmek isterim" dedi.

🗨Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 13 Kasım 2015'te Paris ve banliyösü Saint-Denis'de terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anıldığı Fransız ulusu için sembolik bir günde, Türk halkının, İstanbul'daki saldırıyla sarsıldığını belirtti.

4) Saldırgan yakalandı mı?

İstiklal Caddesi'ndeki hain terör saldırısının faili Suriye uyruklu Ahlam Albashir, emniyet güçleri tarafından yakalandı. Saldırı talimatını PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye Kobani'deki merkezinden aldığı belirlenen terörist, yaklaşık 4 ay önce Afrin üzerinden kaçak bir şekilde Türkiye'ye giriş yaptı.

5) İstiklal'de benzer bir saldırı ne zaman olmuştu?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün yaşanan saldırı gibi bir olayın yaklaşık 6 yıldır İstanbul’da gerçekleşmediğini belirtmişti. 19 Mart 2016 tarihinde saat 10:55 sularında Mehmet Öztürk isimli DAEŞ’li teröristin yine İstiklal Caddesi üzerinde üstündeki patlayıcıyı aktif hale getirmesi sonucu, 3’ü Amerikan-İsrail vatandaşı, 1 İran vatandaşı hayatını kaybetmişti. Saldırıdan bir gün sonra oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisi güvenlik gerekçesiyle iptal edilmişti.

Kaynaklar: AA, Haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

Taksim