5 soru 5 cevap : Flamingo katliamı hakkında ne biliyoruz?

5 soru 5 cevap : Flamingo katliamı hakkında ne biliyoruz?

İnsanın doğaya olan saygısızlığı bu sefer de korkunç bir görüntü oluşmasına neden oldu. Tuz Gölü'nde bulunan binlerce flamingo (allı turna) açlık ve susuzluktan dolayı yaşamını yitirdi. Bu katliama dair ne biliyoruz? Tekrar yaşamamak için ne yapmalı?

Küresel ısınmaya ve tarımda uygulanan yanlış sulama politikalarına bağlı olarak baş gösteren kuraklık kuş türlerini olumsuz etkiliyor. Ankara, Konya sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü'nün suyu çekildi. Suyun çekilmesine bağlı olarak yeterli besin bulamayan binlerce yavru ve yetişkin flamingo Tuz Gölü’nde ölü olarak bulundu.

Flamingoların ölmeleri tepkilere neden olurken uzmanlar olayı katliam olarak tanımladı.  

Geçmiş yıllarda da insan etkisi ve yine kuraklığa bağlı olarak ölümler yaşandığını belirten uzamanlar, yetkililerin konuyla ilgili gerekli tedbirleri almadığını ve gerekli incelemeyi yapmadıklarını belirterek tepki gösteriyor. Peki tüyleri diken diken görüntülere sebep olan eden flamingo (allı turna) cesetleri hakkında ne biliyoruz? Doğa harikası bu canlıların ölümlerine ne sebep oldu?

1

1-FLAMİNGOLAR NEDEN ÖLDÜ?

Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Karataş: Ölüm sebepleri susuzluk. Flamingolar toplu şekilde hareket ederler. Her anne-baba kendi yavrusuna bakmıyor. Yavruların uçabilecek zamana gelene kadar bakılması için bir kreş oluşturuyorlar. Yüzlerce yavruya 1-2 büyük ebeveyn bakıyor. Tuz Gölü'nde 1,5 kilometrelik bir alanda hiç su yok. Burada mikroskobik karideslerle besleniyorlardı. Şu an Tuz Gölü'nde ne beslenme şansları var ne de kreşlerin olduğu yerde yaşama ortamı bulabiliyorlar.

Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan: Bunlar uçamayan yavru bireyler. Tuz gölü üreme bölgesi. Şu an tam suya ihityaçları oldukları, beslendikleri dönem. Maalesef açlıktan ve susuzluktan öldüler.

Göl Uzmanı Doç Dr. Erol Kesici: Bu tam bir katliam. Doğal dengeyle oynanmamalıydı. Yavrular hassas. Küçük plaktonlarla beslenirler. Siz burayı kurutunca hayvanlar besin bulamıyor. Bu nedenle ölüyor. Çok üzücü bir durum.

5 soru 5 cevap : Flamingo katliamı hakkında ne biliyoruz? - Resim : 2

2-FLAMİNGOLARIN DOĞAL YAŞAM ALANI NASIL YOK OLDU? 

Prof. Dr. Ahmet Karataş: Birkaç gün evvel bir yerde gördüm vatandaşın biri ırmak gibi kanal açmış bahçe suluyor. Yetkililerin tedbir aldığı yok. Sulama amacıyla Niğde, Aksaray ve Konya'da hemen her köyde baraj var. Bu da gölün su kaynaklarını engelliyor. 

Şafak Arslan: Bu yanlış tarım politikasının sonucu. O bölgede ayçiçeği, şeker pancarı gibi ürünler yaygın şekilde ekiliyor. Bunlarda tamamen suya ihtiyaç duyan bitkiler. Bunların yerine tamamen susuz tarım yapılmalı. Derelerin önüne bentler çekilirse göller kurur.

Doç Dr. Erol Kesici: İç Anadolu'nun iklimini ilkokulda öğretiyorlar. Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk geçer. Sen kurak ve çorak bölgede inadına şeker pancarı, ayçiçeği, soya neden yetiştiriyorsun. Hala yetiştirilmeye devam ediyor. Bunlar haddinden fazla su çekiyor. Sadece flamingoların ölmesi değil, obrukların oluşması ve göllerin kurumasına neden oluyor.

3-ÖNCEKİ YILLARDA DA SUSUZLUKTAN ÖLÜMLER OLDU MU?

Prof. Dr. Ahmet Karataş: 3 yıl önce yine büyük bir ölüm olmuştu. O zaman insanlar tarafından kafaları koparılarak öldürülmüştü. Zaman zaman susuzluktan ölümler oldu. Yetkililer tarafından yapılan incelemeler sonuçsuz kaldı.

Şafak Arslan: Tuz Gölü'nde 3 bin civarı yavru flamingo hayatını kaybetti. Geçmiş yıllarda da az sayıda da olsa ölümler oluyordu. Daha önceki ölümlerle ilgili yapılan araştırmalar tamamlanmadı.

Haber Global muhabiri Ozan Ulaş Caymaz Tuz Gölü'nde yaşananları aktardı...?

4-TÜRKİYE'DE HANGİ BÖLGELERDE FLAMİNGO GÖREBİLİRİZ?

Prof. Dr. Ahmet Karataş: Flamingoların üreme kolonileri dünyada sayılı. En önemli üreme noktalarının başında Gediz Deltası ve Tuz Göl'ü geliyor. Tuz Gölü'nde geçen yıl yapılan sayımda 10 bin civarında flemingonun ürediği belirlendi. Sultan Sazlığı'nda besleniyorlardı burada ortam bozuldu. Kırşehir Seyfe Göl'ünde bulunuyorlardı burası da kurutuldu.

Şafak Arslan: Türkiye'de iki tane önemli üreme noktası var. Biri Tuz Gölü diğeri ise Gediz Deltası. Bu alanlarda yaklaşık 20 bin çift flamingo ürüyordu. Gediz Deltası yapay üreme noktası olduğu için şu an orada bir tehlike yok.

5-ÜREMEK İÇİN TEKRAR TUZ GÖLÜ'NÜ TERCİH EDERLER Mİ?

Prof Dr. Ahmet Karataş: Flamingolar yine üremek için bu bölgeye gelir ancak başarısız bir üreme olur. Bunu artık önümüzdeki yılın su durumuna göre göreceğiz. Buraya kanalla Konya'nın lağımı akıyor. Her ne kadar arıtılmış densede bence çok iyi arıtılmıyor. Lağım suyundan bile medet umuluyor. 

Kaynak: Web Özel

Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümleri