'Konuşan' köpek Ejder gerçekten adını söyleyebilir mi? | 4 Soru 4 Cevap?
Dün çıkan bir habere göre Erzurum'da bir köpek 'Azman' isminden rahatsız olup, 'Benim adım Ejder' dedi. Sahibiyse bunun üzerine köpeğinin incelenmesini istedi. Köpekler bilimsel olarak doğada duydukları sesleri taklit edebilir mi?
“Köpeğimin ‘Benim adım ejder’ dediğini duydum” bu sözler Erzurum’un Olur ilçesinde esnaflık yapan Fikret Demirci’ye ait. Üstelik resmi bir onay da geldi. Olur Belediye Meclis Üyesi Okan Yorulmaz da köpeğin konuştuğuna bizzat şahit olduğunu söyledi. Peki köpekler bilimsel olarak doğada duydukları sesleri taklit edebilir mi?
Demirci, ailesiyle birlikte pikniğe gittiğini söyledi. Piknikte 7 yaşındaki torunu küçük Hamza’nın kangal cinsi köpeğe ‘Ejder’ ismi vermek istediğini ifade etti. Ancak Demirci, köpeğin heybetli olması nedeniyle buna karşı çıktı ve isminin ‘Azman’ olduğunu söyledi.
Esnaf Fikret Demirci, köpeği ‘Azman’ı sevmeye gittiğindeyse, Demirci’ye göre beklenmedik bir şey oldu. 22 aylık kangal cinsi köpeğe ‘Azman’ ismiyle hitap ettiğinde köpek, “Benim adım Ejder” diyerek yanıt verdi. Köpeklerini sık sık görüntülü olarak kaydeden Demirci’nin hikayesi bununla da bitmedi.
Olur Belediye Meclis Üyesi Okan Yorulmaz, köpeğin konuşmasına bizzat şahit olduğunu söyledi. Ayrıca bir diğer esnaf Mücahit Keleş de köpeğin konuştuğunu rüyasında gördüğünü şu ifadelerle aktardı:
Rüyamda Fikret abinin köpeğinin konuştuğunu gördüm. Fikret abi köpeğin ne dediğini anlamadığı için herkesi susturmaya çalışıyordu. Fikret abi “Aman durun köpek bir şey söyledi” diyordu. Rüyadan sonra köpeğin konuştuğunu duyduğumda şok oldum.
Köpeğin sahibi Fikret Demirci, köpeğinin incelenmesini istedi. Biz köpeği bizzat inceleyemedik ama en azından uzmanına soralım istedik. İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan da haberglobal.com.tr okurları için cevapladı.
1. KÖPEKLERİN TAKLİT YETENEKLERİ VAR MI?
Hayvanların iletişim kurmaları ırka göre değişmekle beraber belli yetenekleri vardır. Konuşma yetenekleri kanatlılarda daha fazladır. Kedilerin de belli düzeyde yapabildikleri söylenir. Köpekler de belli oranda taklit ederler. Şunun karıştırılmaması gerekiyor: Bu kesinlikle bilinçli olarak yapılan bir şey değildir. Köpeklerde öğrenme tekrar üzerinedir. Ne kadar çok tekrar edilirse o kadar çok akılda kalıcı olur. Örneğin, kardeşinin topalladığını gören köpek bir süre sonra onu taklit edebilir. Bu nedenle köpeklerin duydukları sesleri de taklit edebilmeleri mümkün. Bunu her birimiz başka bir şeye benzetebiliriz.
2. KÖPEKLER NASIL İLETİŞİM KURARLAR?
Konuşarak diyemeyiz. Besin istediklerinde ya da besin verdiklerinde keyiften çıkardıkları sesler vardır. Çıkardıkları bazı seslerden sonra keyiflendiklerini anlayabiliyorsunuz. Canları acıdığı zaman da hayvanların çıkardıkları sesler var. Ancak bunun insanla ya da başka bir türle iletişim kurma biçimi olarak algılanmaması gerekiyor. Hayvanlar bazı belli sesleri çıkararak bazı hormonlara göre anlaşırlar. Bazılarının vücut dilleri vardır. Örneğin, arıların belirli dansları vardır. Köpekler de daha çok havlayarak ya da kokuyla iletişim kurarlar ama başka türle iletişim kursalar herhalde bütün sorunlar çözülürdü.
3. KÖPEKLERİN İLETİŞİMDE DEĞERLENDİRME YETENEKLERİ VAR MI?
Köpekler bazı şeylerin farkına varıyorlar ama değerlendirme yetenekleri yok. Bir sonraki adımı düşünerek yapmıyorlar. “Köpekler kemik buluyor daha sonra onu sakladığı yerden çıkarıp yiyorlar” diyebilirsiniz. Bunu tamamen bilinçsizce ve genetiklerine kodlanmış şifreler sayesinde yapabiliyorlar. İnsanlarla yaşayarak sahiplerinin psikolojik durumlarını algılayabiliyorlar. Örneğin, köpekler sahibi üzgün olduğu zaman bunu anlayabiliyorlar. Bazı durumlarda kuyruklarını sallayarak yanıt verebiliyorlar. Ancak bunu bilinçli bir hareket olarak algılamamak gerekiyor. Bu konuda bilimsel araştırmalar devam ediyor.
4. KÖPEKLERİN EĞİTİM SÜRECİ NASIL OLMALI?
Her köpek ırkının yatkın olduğu özellikler vardır. Bazıları kokuyu diğerlerinden daha iyi algılar mesela. Eğitim bunun üzerine planlanmalı. Burada birkaç önemli kriter var. Eğitimci hayvan davranışlarını çok iyi bilen biri olmalı. Aynı zamanda tekrar da çok önemli. Bu tekrar hem sesli hem de görsel tekrar olabilir. Her şeyin temeli tekrarla başlar. Aynı zamanda bazen travmatik de olması gerekir. Örneğin, topla oynamayı çok seviyorsa ve yaptığı her davranıştan sonra topu verirseniz o topu doğru olan her davranıştan sonra ister. O topu verdiğinizde sevinir, vermediğinizde üzülür. İnsanlarla birebir eğitim konusunda en iyisi köpektir.
Kaynak: Web Özel