200'den fazla kuş türünü barındıran Erçek Gölü buhar oldu!
Van'da son yıllarda azalan yağış ve artan buharlaşmayla birlikte yaşanan kuraklık, ‘kuş cenneti’ olarak adlandırılan Erçek Gölü'nün büyük ölçüde su kaybetmesine neden oldu.
Van Gölü’nün 30 kilometre doğusunda yer alan ve bölgenin kuş bakımından en zengin alanı konumundaki Erçek Gölü, küresel iklim değişikliğinin etkisiyle büyük ölçüde alan kaybı yaşadı.
Nesli tükenme tehlikesi altındaki birçok kuş türünün yaşam alanı olan ve bu yüzden ‘Kuş Cenneti’ olarak adlandırılan Erçek Gölü, sıcaklıkların artmasıyla ve yağıştaki azalmayla birlikte kuraklıkla mücadele ediyor.
Türkiye'deki kuş türlerinden yaklaşık 230'una yaşam alanı olan göl, sazlık alanlardaki suların çekilmesiyle buradaki kuş popülasyonu tehlikelerle karşı karşıya kaldı.
“Küresel iklim değişikliğinin acı sonuçlarını görmeye başladık”
İHA muhabirine konuşan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, iklim değişikliğinin etkilerini daha net ve olumsuz sonuçlarını da çok acı bir şekilde görmeye başladıklarını belirtti.
Van Gölü Havzası’nın iklim değişikliği ve sıcaklıklardaki artıştan olumsuz etkilendiğini ifade eden Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Başta Van Gölü olmak üzere, Erçek Gölü gibi bütün göllerimiz alan kaybediyor. Tabi bu alan kaybetme birden değil, yavaş yavaş kademeli bir şekilde gerçekleşiyor. Erçek Gölü özellikle son 4-5 yıldır gerçekten hızlıca bir alan kaybına maruz kalıyor. Geçen yıl yapmış olduğumuz saha çalışmaları ile bu yıl gerçekleştirilen saha çalışmalarını kıyasladığımızda gölün biraz daha alan kaybettiğine maalesef tanıklık ettik” dedi.