150 milyon TL vurgun yapan sazan sarmalı çetesi çökertildi

Adana Hatay Dolandırıcılık yöntemleri
150 milyon TL vurgun yapan sazan sarmalı çetesi çökertildi

Adana’da sazan sarmalı ve oltalama yöntemiyle 150 milyon TL vurgun yapan şebeke yapılan operasyonla çökertildi. Operasyonda şüphelilerin mal varlıklarına tedbir konuldu. Şebekede bulunan 5 kişi tutuklanırken 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Adana İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yürütülmekte olan ve Türkiye genelinde 374 ayrı müştekinin dijital sazan sarmalı yöntemiyle, Phishing (Oltalama) amaçlı hazırlanan siteler üzerinden yaklaşık 150 milyon TL dolandırıldığı belirlendi.

Siber polisler yaptıkları çalışmada şebekenin lideri olan Ali B., liderin kardeşi Bekir B.’yi ve şebekenin içerisinde yer alan Murat D., Murat T., Mehmet S., Vedat Ö. Mehmet Emin S. ve İsa Y.’ye ulaştı. Ekipler şüphelilerin evlerine eş zamanlı baskın yaparak yakaladı.

ŞÜPHELİLERİN ARAÇ, EV VE ARSALARINA TEDBİR KONULDU

Şüpheliler, parayı kripto para olmak üzere otomobil, altın, döviz ve gayrimenkul satın alarak akladıklarını belirlendi.

Operasyon çerçevesinde şahısların suçtan elde ettiği parayla aldığı değerlendirilen 6 araca, 3 eve ve 2 arsayla ilgili savcılık tedbir kararı koydu.

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden çete lideri Ali B., Bekir B., Murat D., Mehmet S. ve Vedat Ö. tutuklanırken diğer 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

ÇAĞRI MERKEZİ KURUP BANKA GÖREVLİSİ GİBİ ARADILAR, 20 MİLYON LİRALİK VURGUN YAPTILAR

Hatay Emniyet Müdürlüğü ekipleri kendisini telefonla arayan ve banka görevlisi olduğunu söyleyen kişilere parasını kaptırdığı yönünde vatandaşlardan şikayet almaya başladı. Polis bu şikayetler üzerine harekete geçerek savcılıktan alınan izinle teknik ve fiziki takip başlattı. Yapılan takibin sonucunda Hatay merkezli İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara ve Hatay’da dolandırıcılık yapan bir çetenin olduğunu tespit etti. Polis şüphelilerin İstanbul’un Kadıköy ilçesinde çağrı merkezi kurduklarını, buradan vatandaşları arayıp bir bankanın müşteri hizmetlerinden arıyor gibi yapıp vatandaşları dolandırdıklarını tespit etti.

Polis yaptığı çalışmada şüphelilerin 117 vatandaştan 20 milyon lira dolandırdığını belirledi. Polis bu tespitleri yaptıktan sonra eş zamanlı olarak Hatay merkezli, İstanbul, İzmir, Mersin, Ankara ve Antalya’da operasyon yaptı. Yapılan operasyonlarda 44 şüpheli gözaltına alındı. Polis dolandırıcıların çağrı merkezini de bastı. Çağırı merkezinde ve evlerde yapılan aramalarda 13 laptop, 8 tablet, 2 kayıt cihazı, 1 para sayma makinesi, 48 cep telefonu, 5 flaş bellek, 6 modem, 20 bin 850 dolar, 585 sterlin ve 8 bin 700 lira nakit para ele geçirildi. Şahıslar emniyetteki ifadelerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 22’si tutuklanırken, 22’si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Kaynak: İHA