120 milyon doz gelecek... Herkes Pfizer/Biontech aşısına ulaşabilecek mi?
Türkiye eylül ayının sonuna kadar 120 milyon doz Biontech aşısına kavuşmuş olacak. Avrupa İlaç Ajansı saklama koşullarını daha kolay hale getirecek açıklamayı yaptı. Peki Türkiye'de herkes Biontech Alman aşısı olabilecek mi?
Haziran ayından önümüzdeki sonbahara kadar Türkiye'ye 120 milyon doz Pfizer-Biontech aşısı gelecek. İlk dozunun çok iyi koruma sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bu aşı ile birlikte toplum bağışıklığına bir adım daha atmış oluyoruz.
Bu durumda toplumsal bağışıklığı büyük ölçüde sağlıyoruz. Fakat Biontech aşısını Türkiye'nin her yerine ulaştırabilecek durumda mıyız? Haberglobal.com.tr olarak bu sorunun yanıtını uzmanlarından alıyoruz.
“2-8 DERECE”
Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Pfizer/Biontech aşılarının Türkiye’nin her yerinde rahatlıkla uygulanabileceği görüşünde. Bu noktada Avrupa İlaç Ajansı’nın aşıyla ilgili son onayına değinen Balık, “Bir ay önce buzdolabı sıcaklığında 2-8 derecede saklanabileceği belirlendi. Bununla ilgili altyapımız da gelişmiş durumda. Her ilde belirli merkezlerde bu ısıda aşılama yapılıyordu” diyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: “120 milyon doz aşının şu ana kadar 6,1 milyonu bize teslim edildi." Fotoğraf: AA
“BÜTÜN PFİZER/BİONTECH AŞILARI İÇİN GEÇERLİ”
Aynı zamanda Biontech firmasının aşıların -80 dereceden çıkarıldıktan sonra buzdolabı sıcaklığında 1 hafta kadar saklanmasını temkin amaçlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balık, “Bir aya kadar buzdolabı sıcaklığında saklandığında etkinlik açısından bir sorun olmuyor” açıklamasında bulunuyor.
'AİLE HEKİMLERİ BÜYÜK ROL OYNUYOR'
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu İkinci Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, Sağlık Bakanlığı açısından aile hekimlerinin aşılamada büyük rol oynadığını aktarıyor. Bu döneme kadar salgında aşılama sürecinin yüzde seksenin Aile Sağlığı Merkezleri’nde uygulandığı ifade eden Eryazğan, poliklinik hizmetlerinin de devam ettiğinin altını çiziyor.
Uğur Şahin Bilim Kurulu toplantısına katılarak Haziran sonuna kadar 120 milyon aşının Türkiye'ye geleceği müjdesini verdi. Fotoğraf: AA
“GEREKLİ TEDBİRLER ALINDI”
Pfizer/Biontech aşılarının ilk zamanlarda uygulanırken artması nedeniyle çöpe gittiğini hatırlatan Balık, artık böyle bir ihtimalin olmadığını söylüyor. “Bu konuda gerekli tedbirler alınıyor” diyen Balık, sözlerine şöyle devam ediyor: “Altı kişi gelmeden kutu açılmıyor.”
UYGULANAN AŞILARDA BÖLGE BÖLGE FARKLILIK OLUR MU?
Prof. Dr. İsmail Balık, marka açısından bölge bölge farklılık olmayacağını ifade ediyor. Bunu da aşı uygulama alt yapısının gelişmişliğine bağlayan Prof. Dr. Balık, “Çok küçük yerleşim yerlerine, küçük kasabalara Biontech yerine SinoVac ya da Sputnik V götürülebilir. Köylerin bağlı oldukları Aile Hekimliği Merkezleri’nde böyle bir uygulama olabilir” diyor.
“BİR HAFTADAN BİR AYA ÇIKINCA…”
Pfizer/Biontech aşısının buzdolabı sıcaklığında saklanmasının bir aya çıkmasıyla beraber aile hekimlerinin gündeme geldiğinin altını çizen Dr. Eryazğan, aile hekimlerinin yanında bulunan aile sağlığı çalışanı açığının kapatılması gerektiğine vurgu yapıyor. aile hekimlerinin Pfizer/Biontech aşısının uygulanmasında devreye girmesi için çalışmaların olduğunu belirten Eryazğan, “Aydın’da buna ilişkin bir pilot uygulama başlatıldı” diyor.
BİONTECH TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIĞA NASIL ETKİ EDECEK?
Prof. Dr. İsmail Balık, bu soruya ilişkin söze, “Hangi aşı olursa olsun nüfusun yüzde 60-70’ini aşılarsanız toplumsal bağışıklığı sağlarsınız” diyerek başlıyor. Her aşının ölüm ve ağır hastalığı engellediğinin altını çizen Prof. Dr. Balık, Pfizer/Biontech aşısının şöyle bir avantajının olabileceğini aktarıyor:
“Biontech 1. dozdan 10 gün geçtikten sonra korumaya başlıyor. Bu nedenle 2. dozun tarihini erteleyebiliriz. Haziran sonuna 30 milyon gelmesi demek, 30 milyon kişiyi Biontech ile büyük oranda koruruz demek.”
“AŞI MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI”
Aile hekimlerinin kendilerine kayıtlı olan nüfusa hizmet verdiklerine değinen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Eryazğan, “Aşı çalışmaları olacaksa poliklinik hizmetlerinin asgariye inmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulunuyor. Dr. Eryazğan, bu baskının kırılması için de şöyle bir öneride bulunuyor:
“Daha önce önerdiğimiz aşı merkezleri oluşturulmalı. 35 binin üzerinde okul var. Bunların 15 bini aşı merkezine çevrilebilir. Aile hekimlerinden, hastanelerden, ilçe sağlıktan görevlendirilen arkadaşlar görevlendirilerek aşılama hızlandırılabilir.”
Kaynak: Web Özel