10 bin TL veren var! Kira gibi aidat

Yaşam Haberleri Kiracı Kusursuz Kiracı Konut İstanbul Beşiktaş Emlak haberleri
10 bin TL veren var! Kira gibi aidat
Fotoğraf: Shutterstock

İstanbul'da yüksek kira fiyatları kadar, yüksek aidatlar da cep yakıyor. İlçeler bazında yapılan araştırmada ise son bir yıl içinde aidatlardaki artışın yüzde 170'e yaklaştığı saptanırken, rekor artışın Beşiktaş'ta olduğu ortaya çıktı. Bazı konutlardaki aidat ücretleri ise 10 bin TL'yi geçiyor.

İstanbul'da kiralardan sonra aidatlar da cep yakıyor. Bazı ilçelerde neredeyse asgari ücrete eş değer aidat tutarları vatandaşlar ile apartman ve site yöneticilerini karşı karşıya getiriyor. Asgari ücrete yapılan zam sonrası artan personel giderleri ve maliyet artışları aidat zamlarını kaçınılmaz hale getirdiği belirtilirken,  artış oranının yüzde 170'e kadar çıktığı ortaya konuldu.  Ortalama aylık en yüksek aidat tutarı 2 bin 900 TL ile Beşiktaş olurken en düşük rakamlı ilçeler ise Silivri, Fatih ve Çatalca olarak sıralanıyor. Yapılan son araştırmada  megakentte  100 metrekare  daire başına ortalama en düşük aidat bile 575 TL’ olarak hesaplandı. 

MALİYETLER KATLANDI

İstanbul'daki aidatları araştıran Gayrimenkul Değerleme Koordinatörü Serkan Bal, “Apartman ve site yönetimleri 2022 yılı içerisindeki hızlı gerçekleşen maliyet ve enflasyon artışlarına hazırlıklı değildi. Ocak ayında uygulanan artışlar daha çok asgari ücret zam ve enflasyon oranına odaklı gerçekleşmişti. 2022-2023 yıllarındaki değişimleri incelediğimizde 1 yıl içerisinde gerçekleşen artış oranları yüzde 40 ile yüzde 154 arasında değişiklik göstermekteydi. Maliyetlerdeki artışlar, asgari ücrete yapılan zamlar, enflasyondaki artışlar nedeniyle aidat artış oranları da 170'e kadar arttı" dedi. 

GEÇTİĞİMİZ YILA GÖRE AİDAT KARŞILAŞTIRMALARI

10 bin TL veren var! Kira gibi aidat - Resim : 1
Yıllık artış oranının kıyaslamalı tablosu ise şöyle

REKOR BEŞİKTAŞ'IN

İstanbul’da en düşük ve en yüksek aidatlar konusunda da bilgi veren Bal, "100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 2 bin 900 TL ile Beşiktaş’ta görülürken, onu 2 bin 450 TL ile Şişli, bin 950 TL ile Sarıyer ve Ataşehir, bin 850 TL ile Kadıköy takip ediyor" bilgisini paylaştı. 

TASARRUFA GİDİLMELİ 

Apartman yönetimlerine önerilerde bulunan Bal, "Ortak alan giderlerini minimuma düşürmeye çalışsınlar. Yüksek enerji tüketen aydınlatmalar, dışarıdan alınan ortak alan hizmetlerinin sayılarının azaltılması, peyzaj giderlerinin düşürülmesi gibi önlemler öncelikli olarak ortaya çıkıyor" diye konuştu. 

10 bin TL veren var! Kira gibi aidat - Resim : 2
İstanbul'da en yüksek aidat Beşiktaş'ta. Fotoğraf: Shutterstock

AİDATLAR YÜKSEK ÇÜNKÜ...

Fiyatların en düşük olduğu ilçeler ise Silivri, Fatih ve Çatalca olarak sıralandığı son araştırmada  2022 yılından bu zamana en yüksek artış oranı sırasıyla Üsküdar, Ataşehir, Beykoz, Bahçelievler ve Kadıköy ilçeleri oldu. Araştırma sonuçlarında buna gerekçe olarak, Üsküdar, Beykoz, ilçelerinde müstakil villa kullanımına uygun çok sayıda sitenin bulunması gösterildi. 

Avukat Sinan Keskin ise  aidatların kira ücretini geçemeyeceğini, yöneticilerin de genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamayacakları uyarısında bulunarak şunları söyledi:  "Bu yetki alınmadan artış yapılması hukuka aykırıdır ve maliklerin itirazlarına açıktır. Fahiş aidat rakamı belirlenmesi halinde kat malikleri bağımsız bölüm toplam sayısının 3'te biri imza toplayarak olağanüstü genel kurul toplanma talebinde bulunabilir ve aidatların genel kurulda görüşülerek indirilmesini talep edebilirler."

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri kira aidat konut kiracı ev sahibi apartman yöneticisi İstanbul Beşiktaş zam fiyat