1 alana 4 bedava! Son kullanma tarihi yaklaşan dezenfektanları kimse almıyor...

koronavirüs
1 alana 4 bedava! Son kullanma tarihi yaklaşan dezenfektanları kimse almıyor...

Salgının başında raflarda kalmayan dezenfektanlar elde kaldı. ABD'de marketler ellerinde bozulmak üzere olan dezenfektanları nasıl ellerinden çıkaracaklarını şaşırdı. Bedava verilse de alan yok...

‘Bir alana üç tane bedava’ salgının ilk döneminde halkın marketlere akın ettiği el dezenfektanlarında son durum bu.

Alabama Georgia’da bir market işleten Keith Milligan elindeki el dezenfektanlarından nasıl kurtulacağını merak ediyor. Bir alana dört bedava kampanyasını denedi olmadı, yüzde 75 indirim yaptı olmadı.

Eğer yaptığı son kampanyalar da işe yaramazsa dezenfektanlarını dağıtmayı planlıyor. ABD’de de tıpkı Türkiye’de olduğu gibi salgının başından bu yana hijyen ürünlerinin satışına sınırlama getirildi. Pek çok süpermarket yurt dışından hijyen ürünleri alarak dükkanlarını adeta bir eczaneye çevirdi.

United Natural Foods market zincirinin başkanı Chris Testa, “Öyle bir an geldi ki 60 üretici ile bize el dezenfektanı yapmaları noktasında görüşmeye başladık” değerlendirmesinde bulundu.

'SOSYAL MESAFE VE MASKE DAHA ETKİLİ'

Aşılarla birlikte ülkede vakalar azalırken dezenfektanların maske ve sosyal mesafe kadar işe yaramadığı gibi bir psikoloji de halk arasında yayıldı.

Nielsen verisine göre el dezenfektanlarının satışı 8 Mayıs ile biten haftada bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 80 düştü. Haftalık dezenfektan satışları geçen yıl temmuz ayında 52 milyon dolarla rekor kırmıştı.

İçinde alkol bulunan el dezenfektanlarının son kullanma tarihi iki yıl. Bu sebepten de marketler ellerindeki malları bir an önce elden çıkarmak istiyor.

Rhode Island’daki Ocean State Job Lot isimli market el dezenfektanı alana 10 dolar tutarında indirim kartı öneriyor.

'İKİ KATI PARAYA ALIYORDUM'

Market zincirinin CEO’su Marc Perlman, “Önce yeterli kadar bulamamıştık, şimdi yeteri kadar var. Şu anda ise çok çok fazla var” diyerek piyasanın durumunu özetliyor. Nebraska B&R Store’un başkanı Mark Griffin şu an dezenfektanları yüzde 60 indirimle sattığını söylerken 2019’a göre 2020 yılında dezenfektanları iki katı paraya satın aldığını söylemişti.

Talebin bundan sonra çok az olacağını düşünen Krasdale Foods’un başkanı Gus Lebiak firmasının sahip olduğu dezenfektanları bağışlayacağını söylüyor.

Baton Rouge’da yaşayan yazılım mühendisi Nicholas Keiffer artık el dezenfektanı kullanmayı bıraktığını onun yerine daha sık ellerini yıkadığını söylüyor.Keiffer, “Dezenfektan kullanmaktan ellerim tekila gibi kokmaya başlamıştı” diyor.

'SAVAŞ ZAMANI TANK ÜRETİMİ GİBİ'

Purell dezenfektanlarını üreten Gojo Industries firması pandemiden sonra da süreceğini düşünüyor. Firma dezenfektanların geleceğine yatırım yaparak geçen yıl üç yeni fabrika açmıştı.

Geçen yıl pek çok alkollü içki üreticisi artan talep sebebiyle yine içinde yüksek miktarda alkol barındıran dezenfektan üretimine geçmişti. Bir alkollü içecek firmasının yöneticisi ellerinde fazladan 20 bin dezenfektan kaldığını söylüyor.

Başka bir alkollü içecek firmasının yöneticisi, “Savaş zamanı Ford fabrikalarının tank üretmesi gibi çalıştık” diyor. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal'da Jaewon Kang imzasıyla yayımlanan 'Retailers Couldn’t Stock Hand Sanitizer Fast Enough. Now They Can’t Give It Away' (Perakendeciler artık el dezenfektanı stoklayamıyor. Şimdi öylece veremiyorlar da) isimli makaleden alınmıştır.