Spor hukukçusundan UEFA'nın Merih kararına tepki! 'Keyfi kararlar veriyorlar' deyip o örneği verdi

HABER MERKEZİ
Merih Demiral UEFA

UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği iki maçlık cezayı spor hukukçusu Doç. Dr. Muhammed Demirel değerlendirdi.

Spor hukukçusu Doç. Dr. Muhammed Demirel, Merih Demiral'a verilen iki maçlık ceza sonrası süreci Haber Global'de değerlendirdi.

Demirel, "UEFA Disiplin Kurulu, futbolcumuz Merih Demiral hakkında genel davranış ilkelerine uymadığı, sportif olmayan gösteriler yaptığı gibi gerekçelerle iki maç müsabakadan men edilmesi kararı verdi. Bu, disiplin yönetmeliği maddesinde karşımıza çıkıyor. Futbolun itibarını zedeleyen tüm davranışlar yasaktır deniliyor. Irkçı, ayrımcı ifadeler yasaklanmıştır da deniyor. Verilen ceza sportif nitelikte olmayan davranışların yasak olmasından dolayı. Eğer ırkçı ayrımcı ifadelerde ceza verilseydi daha ağır ceza gelebilirdi. TFF'nin savunması da önemli burada. Bozkurt ifadesinin 1000 yıllık bir simge olduğu belirtiliyor" dedi.

Demirel, şöyle devam etti:

"UEFA'nın bu konuda çok geniş bir takdir yetkisi var. Aslında keyfi bir takdir yetkisi var. UEFA bu konuda keyfi kararlar verebiliyor. Bu kararlar birbiri ile çelişkili olabiliyor.

Attığı golden sonra Slovakya kulübesine cinsel organını gösteren İngiliz futbolcu Bellingham 30 bin sterlin para ve 1 maç ertelenmiş ceza verdi. Müstehcen bir davranışta bulunuyor. Burada bizim futbolcumuz hiçbir şekilde taraftarları tahrik edici değil. Seyircilerimizi görüyor, o heyecanla Anadolu'da kullanılan bir simgeyi kullanıyor. Bunun sportif olmayan davranış olarak nitelendirilmesi, Almanya ve Avusturya'nın baskısıyla verilen bir karar olduğunu ifade edebiliriz bunu. Çifte standart içeren bir karar bu.

Burada artık hukuk işlemiyor. Burada İngiliz futbolcu bakımından uygulanan ceza ile Merih'in cezasını karşılaştırdığımızda çifte standar tespit edebiliyoruz. Merih Demiral bu maça çıkamayacak" dedi.

Maç yarın, yarın akşama kadar CAS'ın bir karar vermesi, hızlandırılırsa mümkün. Bu karar ret şeklinde çıkarsa yine futbolcumuz maça çıkamaz."