Asi gençliğin sıkıcı futbola isyanı: Lamine Yamal'dan Arda Güler'e EURO 2024'te devrim yapanlar!

Haber Merkezi
EURO 2024 Lamine Yamal Arda Güler futbol
Asi gençliğin sıkıcı futbola isyanı: Lamine Yamal'dan Arda Güler'e EURO 2024'te devrim yapanlar!
Fotoğraf: DepoPhotos

Almanya'daki Avrupa Şampiyonası, dünya futbolunun büyük yıldızları olmayı hedefleyenlerin erken kariyerlerini geliştirmek için bir vitrin görevi gördü. İspanyol Lamine Yamal ve Türk Arda Güler'in temsil ettiği bir gençlik isyanı.

İspanyol kanat oyuncusunun ortaya çıkışı tüm Avrupa'yı şoke etti. Turnuvanın başlangıcından itibaren, Barcelona'nın finale kadar 16 yaşındaki genç forvet oyuncusu, dünya futbolunun en çok öne çıkan figürü olarak kendini kanıtladı.

Sezon boyunca neler yapabileceğinin ilk sinyallerini Barcelona'da veren genç futbolcu çatısı olmadığını herkese gösterdi.

Süpersonik sürüşleri sadece Avrupa Kupası'nda sansasyon yaratmakla kalmadı. Son pasları atmaya yönelik olağanüstü oyun vizyonu herkesin gözünü kamaştırdı, tıpkı Fransa'ya karşı attığı harika gol gibi: Fransa'ya karşı yarı final düellosunda attığı şaşırtıcı gol artık İspanyol takımının tarihinde yer aldı. Lamine Yamal örneğinde olduğu gibi, genç futbolcular için sadece gelecek değil, şimdiki zaman da onların.

ARDA GÜLER MEYDAN OKUDU

Avrupalı ​​hayranlarını  büyüleyen bir başka isim ise Arda Güler oldu. Real Madrid'de sakatlıklar ve fırsat eksikliği nedeniyle sekteye uğrayan düzensiz bir sezonun ardından, Arda Güler kendisini kanıtlamak için EURO 2024'te boy gösterdi.

Ve bu meydan okuma başarılı oldu. Gürcistan'a karşı oynadığı turnuvadaki ilk maçında sınırsız olduğunun işaretlerini gösterdi. Orta saha oyuncusu, ayrıcalıklı sol ayağıyla rakip kaleyi delen uzaktan kumandalı durdurulamaz bir füze fırlattı.

Muhteşem ilk maç, yorgunluk nedeniyle yerini Portekiz'e karşı bir oyuncu değişikliğine ve Çekya'ya karşı ihtiyatlı bir maça bıraktı, ancak genç Türk'ün hâlâ yarışmanın geri kalanı için bol miktarda repertuvarı kalmıştı. Türkiye Milli Takımı'nda giydiği 8 numarayla yükselen Arda'nın Avusturya karşısında ustaca kullandığı iki korner, Merih Demiral'in iki golüyle sonuçlandı ve Ay-Yıldız Milli Takım çeyrek finale yükseldi.

Sonra çeyrek finalde Akaydın'ın kafasını cuk diye oturan ve Hollanda'ya karşı gol olan orta geldi. Güler, Hollandalılar karşısında turnuvanın en iyi dakikalarını oynadı. Her yerde hazır ve nazır, durugörü sahibi ve kararlı bir oyuncu, Laleler'e karşı mücadeleyi sonlandıracak golü atmak üzereydi ama serbest vuruşu direkten döndü. Ve Türkiye elendi.

WIRTZ'İN PARLAYIP SÖNMELERİ

Wirtz'in İskoçya'ya karşı attığı gol, Leverkusen oyuncusunun harika bir performans sergileyeceğini düşündürmüştü. Ancak Macaristan ve İsviçre'ye karşı iki kötü maç, onu sırasıyla Danimarka ve İspanya'ya karşı Sané'nin lehine yedek oyunculuğa düşürdü.

İkinci yarının başında Luis de la Fuente'nin takımına karşı sahaya çıkan genç Alman'ın maçın son anlarında attığı gol, Mannschaft taraftarlarının umutlarını tazeledi. Orta saha oyuncusunun uzatma dakikalarında Almanları öne geçirme şansı bile vardı ama Mikel Merino'nun son golü maçın sonucunu belirledi.

XAVI SIMONS PSG'NİN AKLINI KARIŞTIRDI

Avrupa Kupası'nda parlamayı başaran bir başka isim ise Xavi Simons oldu. PSG'nin sahibi olduğu Hollandalı oyuncu, Katar'daki Dünya Kupası'na referans niteliğinde bir katılımın ardından ülkesini yarı finale taşıyarak Avrupa Şampiyonası'nda yükselen futbolcu statüsünü pekiştirdi.

Her ne kadar istikrardan yoksun olsalar da, Hollanda'nın Avrupa Kupası'ndaki en iyi anlarına her zaman Barcelona genç takımında yetişen orta saha oyuncusunun muhteşem performansı eşlik etti. En iyi versiyonu eleme maçlarında görüldü. Romanya'ya karşı oynanan sağlam maçın ardından Türkiye'ye karşı oldukça etkili bir maç oynadı ve bu geri dönüşe önemli katkı sağladı.

Yarı finalde İngiltere'ye karşı oynanan maçta Simons'un 7. dakikada attığı şut maçın kapısını açtı ancak İngilizler kapıyı kapattı. Bütün bunlarla birlikte turnuva, Hollandalılar için standart bir oyuncu olarak konumlanan orta saha oyuncusuna yeniden değer verdi ve kulübünü onunla ne yapacağı konusunda ikileme soktu: Onu geri mi vermeli, yoksa ona bir şans mı vermeli?

SOUTHGATE MAINOO'YU KEŞFETTİ

Simons ve Hollanda'nın celladı olan İngiltere, bu Avrupa Kupası'nda önümüzdeki on yılın referans merkezi olabilecek ismi doğurdu: Kobbie Mainoo.

Gareth Southgate'in liderliğindeki sıradan takımda yedek olarak başlamasına rağmen, sorgulanan İngiliz koçunun onu Slovakya'ya karşı son 16 turundan bu yana bir başlangıç ​​​​olarak oynatmasına yol açtı. Ve Manchester United pivotu buna yanıt verdi.

Şampiyonada iz bırakan veya ne olabileceklerinin işaretlerini bırakan diğer gençler, Çek Cumhuriyeti'ne karşı attığı kurtarıcı golle Portekizli Francisco Conceição ve İsviçreli Dan Ndoye oldu.