"Arnavut kökenli olduğumu ben bile bilmiyordum, araştırıp buldular milli takıma çağırdılar"
EURO 2024'e doğdukları yer yerine başka ülkelerin milli takımlarında katılan futbolcuların birbirinden ilginç hikayeleri... Özellikle Arnavutluk milli takımına dikkat edin!
Almanya milli takımı kadrosunda bulunan Waldemar Anton, Özbekistan'da doğdu. 2 yaşına kadar Almanya'da yaşadı. Almanca bilmiyor. Sadece Rusça ve Özbekçe konuşabiliyor.
Real Madrid ve İspanya milli takımının oyuncusu Joselu'nun ailesi 22 yıl Almanya'da çalıştı. Joselu, Stuttgart'ta doğdu ama 3 yaşındayken ailesiyle İspanya'da döndü.
Arnavutluk milli takımının son dönemdeki çıkışı dikkatinizi çekmiştir. Bunun arkasında büyük bir çalışma var. Şu andaki milli takımdan 19 oyuncu, Arnavutluk doğumlu değil. Ancak Arnavutluk Futbol Federasyonu'na bağlı gözlemci ekibi tüm Avrupa çapında inanılmaz bir çalışmaya imza atarak, futbolcuların Arnavut kökenleri olup olmadığını araştırdı. Beğenilen ve Arnavutluk'la en ufak bir bağı bile olan futbolculara milli takım daveti yapıldı.
Örneğin Arnavutluk milli takımında yer alan Ivan Balliu bir İspanyol. Clades de Malavella'da doğan Rayo'lu oyuncunun hikayesi çok ilginç.
Balliu Arnavutluk milli takımında oynamasının hikayesini şöyle anlatıyor: "Beni aradılar ve soyadımı sordular. Soyadımın Arnavut kökenli olduğunu söylediler. Sonra da köklerimi araştırdılar, izini sürdüler ve babamın ailesinin Arnavut kökenleri olduğunu ortaya çıkardılar, sonra da beni milli takıma çağırdılar."
İspanya milli takımında oynayan Laporte ve Le Normand ise aslında Fransız. Real Sociedad'da oynayan Le Normand "İspanya milli takımında oynayacağımı söylesem annem beni öldürürdü. Fransızım ve bundan gurur duyuyorum. Ancak 18 yaşımda İspanya'ya geldim ve futbola dair her şeyi burada öğrendim. Bir gün İspanya milli takımına çağrılacağım hiç aklıma gelmezdi" diye anlatıyor yaşadıklarını.
Ukrayna milli takımında oynayan Andriy Yarmolenko'nun da bir hikayesi var. Aslında o St.Petersburg doğumlu bir Rus. Ancak kendini Ukraynalı görüyor "Ukrayna'da büyüdüm ve kendimi yüzde 100 Ukraynalı olarak görüyorum."
Macaristan formasını giyen Loic Nego, 2010 yılında Fransa milli takımıyla 19 yaş altı Avrupa Şampiyonluğu yaşamış. "Fransa benim ülkem ama Macaristan benim evim" diyor.
Fransa milli takımı kalecisi Mike Maignan ise aslında Fransız Guyanası doğumlu. Ancak CONCACAF tarafından tanının Fransız Guyanası, FIFA tarafından tanınmıyor. Bu yüzden Maignan Fransa milli takımını tercih etmiş. Florent Malouda ve Bernard Lama da aynı şekilde Fransız Guyanası doğumlu olup Fransa milli takımında oynamışlardı. Malouda daha sonra Fransız Guyanası milli takımının da formasını giymişti.
İtalya'nın forveti Mateo Retegui ise Arjantin doğumlu. İtalya önce davranıp onu milli takıma çağırdı. Arjantin tepki gösterdi ama olan oldu.
Tüm bu gerçek hikayeler gösteriyor ki, milli takımlar artık sadece tek bir milletten oluşmuyor ve bundan sonra da oluşmayacak.