Zenginlerin yeni adresi İstanbul! Milyarderler listesinde ilk 12’ye girdi
Küresel milyarder nüfusu yüzde 4 artarak 3.323 kişiye ulaştı. Milyarder sayısı bu yıl zirveye oturdu. Yapılan araştırmaya göre, New York 144 milyarder sayısıyla ilk sıraya yerleşirken, Hong Kong 107 milyarder ile ikinci sırada, San Francisco ise 87 milyarderle üçüncü sırada yer aldı. Türkiye’den İstanbul ise 34 milyarder ile listenin 12. sırasında yer aldı.
Dünyadaki milyarder sayısı 2024’te artış gösterdi. Milyarderlerin servetini şekillendiren eğilimleri, bölgeleri ve ekonomik güçleri derinlemesine inceleyen araştırma şirketi Altrata hazırladığı raporla dünya çapında milyarderlerin servetini nasıl artırdığını inceledi.
SERVETLER "RİSK ALMA" DUYGUSUYLA DESTEKLENDİ
Ultra zenginlerin servetleri, dünyada yükselen borsa piyasaları ve diğer varlık sınıflarının çoğunda daha güçlü "risk alma" duygusuyla desteklendi. Dünya ekonomisi, yüksek enflasyon, sıkı para politikası, yaşam maliyeti baskıları ve jeopolitik istikrarsızlıkla kısıtlanarak durgun kalırken, beklenenden daha dirençli olduğunu gösterdi. Enflasyonun kademeli olarak azalması ve merkez bankalarının faiz oranlarını düşürme olasılığının artması, küresel hisse senetlerinde yıl sonu rallisini teşvik etti.
SEKTÖR GETİRİLERİ VE HİSSE KAZANÇLARI ETKİLİ OLDU
Sektör getirileri bu yıl 2022'nin tersini işaret ederken en güçlü borsa kazançları teknolojide görüldü. Bunda yaratıcı yapay zekaya yönelik artan yatırımcı ilgisi etkili oldu. Finansal hizmetle; sağlık, kamu hizmetleri ve enerji gibi daha savunmacı sektörlerden daha iyi performans gösteren ise tüketim mallarındaydı. Seyahat ve turizm pandemi sonrası canlanmasını sürdürdü. Daha yüksek faiz oranları ise gayrimenkul faaliyetleri ve kurumsal işlemler üzerinde baskı oluşturdu. Yüksek volatiliteli kripto varlıklar 2022'deki düşüşlerinden güçlü bir şekilde toparlandı. Varlık piyasaları için küresel zemin Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Çin ile batı arasındaki derinleşen rekabet, yeni bir İsrail-Hamas savaşı ihtimali, genişleyen ticaret kısıtlamaları, devam eden teknoloji ve iklim bozulmasıyla şekillenen giderek karmaşıklaşan jeopolitikalar arasında çalkantılı kaldı.
KÜRESEL SERVETİN EŞİTSİZ DAĞILIMI TÜM ZENGİNLİK KATMANLARINDA GÖRÜLDÜ
Küresel zenginliğin eşitsiz dağılımı toplumun her düzeyinde ve tüm zenginlik katmanlarında açıkça görüldü. Bu durum süper zenginlerin incelemesinde de görülüyor. 2023'te 3.323 kişilik milyarder sınıfı bireyler, küresel yüksek net değere sahip nüfusun yalnızca yüzde 0,01'ini temsil ediyordu. Her birinin 1 milyon doları aşan bir serveti vardı ama toplam küresel servetin yüzde 8'ini elinde tutuyordu. Her biri 30 milyon dolardan fazla servete sahip 426.000'den fazla kişi olan milyarder nüfusu sadece yüzde 0,8'lik bir paya sahip olmasına rağmen toplam 12,1 trilyon dolarlık net serveti yüzde 25'lik çok büyük bir paya tekabül ediyor. Bu oran on yıl önce yüzde 20 civarındaydı, ancak bugün aynı kaldı. Son beş yıldır genel olarak istikrarlı kalmaya devam ediyor.