Yumurta fiyatları ABD'de çakıldı ama halen geçen seneye göre çok pahalı

Yumurta
Yumurta fiyatları ABD'de çakıldı ama halen geçen seneye göre çok pahalı

ABD'de yumurta fiyatları son 36 yılın en büyük düşüşünü yaşadı. Ancak geçen yıla göre halen yüzde 36 daha pahalı. Türkiye'de ise fiyatlarda düşüş yok.

 

Aylardır devam eden gıda enflasyonundan sonra fiyatları uçuşan geçen yumurta ABD'de hızla düşüşe geçti. Mart ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 10,9 geriledi. Bu son 36 yılda kaydedilmiş aylık en büyük düşüş oranı oldu. Böyle arka arkaya iki ay yumurta fiyatlarında düşüş kaydedilmiş oldu.

Ancak yumurta fiyatları halen 1 yıl önceye göre yüzde 36 daha palı. Ocak ayında bu oran yüzde 70,1'di.

Hem gıda enflasyonu hem de kuş gribi salgını nedeniyle hızla artan yumurta fiyatları nedeniyle ABD'nin en büyük yumurta üreticisi Cal-Maine Foods kârını yüzde 700 artırmıştı. Fiyatlardaki ani artış üzerine özellikle büyük yumurta üreticileri hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Türkiye'de ise yumurta fiyatları halen çok yüksek. 30'lu yumurta marketlerde en ucuz 76,50 kuruştan satılırken küçük esnafta 60 liraya da bulunabiliyor.

2022 yılında Türkiye'de tek yumurtanın fiyatı 1 lira 45 kuruştu. Koronavirüs döneminde fiyatları artmaya başlayan yumurta, gıda enflasyonu ve diğer yan faktörlerinde etkisiyle hızla artmıştı. Öyle önceki yıla kadar günlük yumurta fiyatlarını sitesinden duyuran Yumurta Üreticileri Merkez Birliği, 2023 yılından beri fiyatları duyurmuyor. Yumurtanın tanesi günümüzde en düşük 2,55 liraya bulunabiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

yumurta yumurta fiyatları abd ekonomisi