Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir?

Murat Günak Togg Yerli Otomobil
Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir?

Yerli otomobilin lansmanı yapıldı ve tasarım otomobil meraklılarından geçer not aldı. Peki yerli otomobili kim tasarladı? TOGG'un CEO'su Gürcan Karakaş'ın işaret ettiği Murat Günak kimdir? Daha önce hangi otomobilleri tasarladı?

Yerli otomobil dün vitrine çıktı. Tasarımı ile göz dolduran elektrikli yerli otomobilin tasarımını kimin yaptığı da merak konusu oldu. CEO Pininfarina iddialarını doğrulasa da tasarımcı olarak Murat Günak ismine dikkat çekti. Peki yerli otomobilini kim tasarladı? Murat Günak hangi otomobil markası ve modellerinin tasarımcısı?

Yerli otomobili üreten TOGG'un CEO'su Mehmet Gürcan Karakaş, tüm bu iddialara detaylı bir şekilde yanıt verdi.

TASARIM ŞİRKETİ PİNİNFARİNA AMA TASARIM EKİBİNDE MURAT GÜNAK VAR

Tasarım ekibinde Mercedes'in efsane tasarımcısı Murat Günak'ın olduğunu ifade eden Karakaş şunları söyledi; "Biz 18 tasarım eviyle görüştük. 18 tasarım evini 3'e indirdik. 5 farklı tasarım isteyip 15 tasarımı yan yana koyduk. O süreçte Murat Bey (Murat Günak) bize Türkiye'yi Avrupa'yı tanıyan tecrübesiyle çizgileriyle yardımcı oldu. Onun haricinde Türk tasarımcı ve mühendis arkadaşlarımız var. Seçtiğimiz tasarım eviyle birlikte çalışan 6 Türk arkadaşımız vardı. Murat Bey'le de çok kez konuştuk. "

CEO, İtalyan tasarım iddialarına karşılık şöyle konuştu; "Hedef kitlemizi en iyi temsil ettiği gerekçesiyle İtalyan tasarım evi Pininfarina'yı tercih ettik. Onlarla beraber çalıştık. Sipariş verip bize bunu getirin demedik. Öyle bir şey mümkün de değil zaten. " 

MURAT GÜNAK KİMDİR? KAÇ YAŞINDA NERELİ? HANGİ MODELLERİ TASARLADI?

Murat Günak Ağustos 1957 doğumlu. Yani 62 yaşında. İstanbul'da doğdu. Ortaokulu İstanbul'da bitirdikten sonra Günak, yurt dışında, Kassel'deki Hochschule für Bildende Künste'de (Güzel Sanatlar Akademisi) endüstriyel tasarım bölümünde eğitim aldı. Royal College of Art'ta tasarım eğitimi aldı. Tasarım konusundaki ilk tecrübesini Ford'ta yaşadı. Zaten Royal College of Art eğitimine burada bir yöneticisinden aldığı tavsiye ile başladı. 

Mezun olduktan sonra iki yıl Ford Almanya'da çalışmış ve daha sonra 8 yıl Mercedes-Benz'de tasarımcılık yaptı. Günak, 1994 yılında Peugeot'ya Tasarım Şefi olarak atandı ve 1998'de Mercedes-Benz ve DaimlerChrysler'e tüm binek otomobiller için Başkan Yardımcısı olarak geri dönmüştür.

Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir? - Resim : 1

Nisan 2003'te Volkswagen marka grubu Tasarım Ekibi'ne katıldı ve 1 Ocak 2004'te Volkswagen Grubu'nun Tasarım Müdürü olarak görev aldı. Görevi sırasında gruptaki tüm markaların tasarım faaliyetlerinden sorumluydu. 2007'de Volkswagen'deki eski çalışan Walter de'Silva ile yer değiştirdi. 

Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir? - Resim : 2

Danışman şirketi MGMO GmbH aracılığıyla Temmuz 2008 ve Ocak 2009 arasında Mindset AG'nin İcra Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 

Fransa'da 2011-2013 arasında üretilen "Mia electric" adlı yeni bir elektrikli araç projesine katıldı. Günak daha sonra elektrikli araç tasarımları geliştirmek için şimdiki adı Ono olan Tretbox'a taşındı

Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir? - Resim : 3

Mercedes C serisi, Mercedes SLK serisi, Peugeout'nun Türkiye'de çoc ciddi satış rakamlarına ulaşan Peugeot 206 CC, Peugeot 307, Peugeot 607 modellerinin, Volkswagen Volkswagen Passat CC, Volkswagen Golf V ve Mia electric modellerinin tasarımını yaptı. 

Yerli otomobilin tasarımını yapan Murat Günak kimdir? - Resim : 4

PİNİNFARİNA HANGİ MODELLERİ TASARLADI?

Pininfarina ikonik otomobillerin tasarımcısı olarak biliniyor. İşte onlardan bazıları. 

Cadillac Allante

Ferrari Testarossa

Lancia Aurelia

Nash Healey

Chevrolet Corvette Rondine

Fiat 130 Coupe

Ferrari 365 GTB/4

Alfa Romeo Spider

Austin A40 Farina

Fiat 124 Spider

Ferrari 250 GTO

Lancia Gamma Coupe

Peugeot 504 Coupe

Ferrari 250 GT Lusso

Cisitalia 202

Ferrari Daytona