Koç Holding, İtalyan ortağı Uni Credit ile ayrılık görüşmelerini doğruladı

Koç Holding, İtalyan ortağı Uni Credit ile ayrılık görüşmelerini doğruladı

Koç Holding, Yapı Kredi Bankası'ndaki ortağı İtalyan Uni Credit ile hem Koç Finansal Hizmetler hem de Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerin devri konusunda görüşmeler yaptığını doğrularken, açıklamada yer alan ifadeler dikkat çekti

Yapı Kredi Bankası'nda Koç Holding'in ortağı olan İtalyan Uni Credit'in hisselerini Koç Holding'e satacağı yönündeki iddialar üzerine Koç Holding tarafından bugün bir açıklama yapıldı. Koç Holding'in açıklamasında görüşmeler doğrulanırken "YKB sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla" ibaresi dikkat çekti.

İşte Koç Holding tarafından yapılan açıklama:

"Basın-yayın organlarında, müşterek yönetime tabi ortaklıklarımızdan Koç Finansal Hizmetler A.Ş. (KFS) hisselerinin tamamının iş ortağımız Unicredit'ten satın alınarak Yapı Kredi Bankası A.Ş.'de (YKB) çoğunluğun Şirketimize geçeceği ve iş ortaklığının sona erdirileceği yönünde bazı haberler çıkmıştır.

Konu hakkında daha önce yaptığımız açıklamada belirtildiği üzere, portföyümüzde yer alan şirketlere ilişkin hissedarlık alternatiflerinin değerlendirilmesine yönelik çalışma ve görüşmeler her zaman yapılmakta olup, bu değerlendirmeler sonucunda somut kararlar alınması halinde Sermaye Piyasası Kurulu'nun II-15.1 Özel Durumlar Tebliği'ne göre kamuya açıklanmaktadır.

Bu kapsamda, YKB sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla, pay alımı dahil KFS ve YKB ortaklık yapılarının yeniden yapılandırılmasına yönelik olarak Unicredit ile görüşmelerimiz devam etmekle birlikte, konuya ilişkin olarak herhangi bir yönetim kurulu kararı alınmamıştır. Bu nedenle, Tebliğ kapsamında kamuya açıklama yapılmasını gerektirecek nitelikte bir gelişme bulunmamakta olup, işbu açıklama yatırımcılarımızdan gelen sorular üzerine yapılmıştır."

Bu arada Uni Credit de konuyla ilgili açıklama yaparak, "Koç Holding ile yapılan görüşmelerde alınmış nihai bir karar yok" dedi.

HİSSELER NE OLACAK?

Koç Holding tarafından yapılan açıklamada "YKB sermayesinde doğrudan ve dolaylı olarak çoğunluğa ulaşmamak kaydıyla" ifadesi dikkat çekici. Reuters tarafından ortaya atılan iddiada İtalyan Uni Credit'in bankadaki tüm hisselerini satarak Türkiye'den çekileceği iddia edilmişti. Uzmanlar bu durumda Koç Holding tarafından yapılan açıklamanın üç olasılığa işaret ettiğini düşünüyor. Bunlardan ilki İtalyan grubun yüzde 50 payını satmayacak olması. İkinci olasılık ise Uni Credit'in satacağı hisseleri başka bir grubun satın alması olasılığı. Üçüncü bir olasılık ise Koç Holding'in holding olarak Yapı Kredi Bankası'ndan doğrudan ve dolaylı yüzde 50 payın üzerine çıkmayacağı, fakat Koç Ailesi üyelerinin Uni Credit'in hisselerini satın alacağı üçüncü bir ortaklık modeli. Gerçekten de Koç Holding'in son açıkladığı finansal raporda Koç Finansal Hizmetler'de Koç Holding'in doğrudan ve dolaylı oy hakkı yüzde 44.85 seviyesinde bulunurken, Koç Ailesi üyelerinin oy hakları ayrı bir sütunda gösteriliyor. Koç Holding'in açıklaması eğer bu ibarenin altını çizen bir açıklama ise hisselerin Koç Ailesi üyeleri tarafından satın alınma olasılığı daha yüksek olarak nitelendiriliyor. Dördüncü bir olasılık Yapı Kredi'nin kalan hisselerinin borsada halka arzı olsa da böyle bir durumda Koç Grubu'nun borsadaki hisselerin belirli ellerde toplanması halinde çoğunluğu kaybetme riskini göze alamayacağı varsayımından ve Koç Holding'in açıklamasında YKB sermayesinde çoğunluğun Koç Holding tarafından elde edilmeyeceği taahhüdünden hareketle Koç Holding'in de borsada bu hisseleri almayacağı varsayılıyor. Bu durumda dördüncü olasılığın saf dışı kaldığı belirtiliyor. İki olasılıktan hangisinin gerçekleşeceğini de önümüzdeki günler gösterecek.

BU AÇIKLAMA NEDEN YAPILDI?

Reuters'ın üç ayrı kaynaktan teyit ederek yaptığı habere göre Yapı Kredi'nin İtalya merkezli ortağı Unicredit hisselerini satma ve Türkiye'den çıkma kararı aldı.

Kaynaklara göre banka Türkiye'den çekilme kararının ilk somut adımı olarak Unicredit, Yapı Kredi'deki yüzde 50'lik hisselerini Koç Finansal Hizmetler'e satacak.     

Unicredit'in Yapı Kredi'den tamamen ayırılmak için görüşmelere birkaç ay önce başladığı belirtildi.  

Unicredit ile Koç Holding'in ortak girişimi olan Koç Finansal Hizmetleri, Türkiye'nin en büyük üçüncü özel bankası olan Yapı Kredi'nin yaklaşık yüzde 82'sini kontrol ediyor. 

Koç Finansal Hizmetler, UniCredit ve Koç Grubu'nun eşit oranlı (%50-%50) bir ortaklığı. Kalan yüzde 18,1 oranındaki pay ise halka açık. Banka'nın halka açık olan hisseleri Borsa İstanbul'da işlem görüyor. Son piyasa değeri ise 20.2 milyar TL yani 3.5 milyar dolar seviyelerinde. 

UniCredit 2001 yılında Türk bankacılık sektörüne girmeye karar vererek Koç Holding'e ait Koç Finansal Hizmetler'e ortak olmuştu.  

Söz konusu tarihte Koç Finansal Hizmetler'e ait olan Koçbank, Türkiye'nin en büyük sekizinci bankasıydı.

YAPI KREDİ'Yİ 1 MİLYAR 160 MİLYON EURO BEDELLE SATIN ALMIŞTI 

Koç Finansal Hizmetler bankacılık sektöründeki konumunu güçlendirmek amacıyla 2005 yılında Yapı Kredi'yi 1 milyar 160 milyon Euro bedelle satın almış, 2006 yılında ise, Yapı Kredi ve Koçbank'ın birleşmesiyle Türkiye'nin en büyük dördüncü özel bankası olan yeni Yapı Kredi kuruldu.  

Koç Finansal Hizmetler A.Ş. ise Koç Grubu'nun finans sektöründeki iştiraklerini tek çatı altında toplayarak müşterilere entegre finansal hizmetleri sunma hedefi doğrultusundaki kararına dayanarak 16 Mart 2001 tarihinde kurulmuştu.

2002 yılında Koç Grubu'nun UniCredito Italiano S.p.A. ("UniCredit Grubu") ile Koç Finansal Hizmetler bünyesinde gerçekleştirdiği %50 - %50 ortaklık ile Türk bankacılık sektörüne ilk kez yabancı bir ortak dahil olmuştu. 2005 yılında Yapı Kredi Bankası hisselerinin Koçbank tarafından satın alınması neticesinde Yapı Kredi Bankası ve bağlı iştirakleri (Yapı Kredi Portföy, Yapı Kredi Yatırım, Yapı Kredi Leasing, Yapı Kredi Faktoring, Yapi Kredi Yatırım Ortaklığı, Yapı Kredi Sigorta, Yapı Kredi Emeklilik, Yapı Kredi Bank Nederland, Yapı Kredi Bank Moscow vb) grup bünyesine geçmişti.

2006 yılında Koçbank'ın Yapı Kredi Bankası'na devri ile yasal birleşme süreci tamamlanmış ve yeni oluşumun "Yapı Kredi" ismiyle faaliyetlerini sürdürmesine karar verilmiştir. Böylelikle, Türk bankacılık tarihinin en büyük birleşmesi gerçekleştirilmişti.

2001 yılında 100.000 TL sermaye ile kurulan Şirket'in bugün tamamı ödenmiş sermayesi 6.400.600.000,00 TL seviyesinde.

Yapı Kredi Bankası'nda ortak kontrol sağlayan Koç Finansal Hizmetler'de Koç Holding'in ve Koç Holding ortaklarının son hissedarlık oranları şu şekilde:

Koç Holding'in Etkin Ortaklık Oranı: Yüzde 43.31

Koç Holding'in Doğrudan ve Dolaylı Oy Hakları: Yüzde 44.85

Koç Ailesi üyelerinin oy hakları: Yüzde 5.15

Toplam Oy Hakları: Yüzde 50

Yapı Kredi