Yabancıların konutta Türkiye’ye ilgisi ne kadar devam edecek? Fiyatların seyri nasıl?
Türkiye dünyada konut fiyatlarının en fazla yükseldiği ülkelerden. İnşaat maliyetlerinin artışı ve yabancıların ilgisinin yanı sıra mevduat faizlerinin enflasyon karşısındaki durumu konut fiyatlarını yukarı çekiyor. Peki yabancıların İstanbul ve Antalya gibi kentlere ilgisi daha ne kadar devam eder?
Bugün Türkiye’de ciddi bir barınma sorunu yaşanıyor. Özellikle büyük kentlerde kiralar, ödemesi güç seviyelere geldi. Arsa maliyetleri ve pek çok girdisi ithal olan inşaat maliyetleri yükselmeye devam ediyor. Fiyatlar dolar bazında da TL bazında da ciddi yükselişte. Yıllık enflasyonun yüzde 70’i aşması da maliyetleri katlıyor.
Özellikle yabancıların ilgisinin olduğu İstanbul ve Antalya gibi kentlerde bu ilgi fiyatları yukarı çeken etmenlerden. Knight Frank Global’in araştırmasına göre; İstanbul’da konut fiyatları son bir yılda yüzde 112 arttı. Dünyanın 56 ülke ve bölgesindeki artış ortalaması ise yüzde 10.2 oldu. Peki yabancıların artan fiyatlara ve vatandaşlığa başvurma koşullarının sıkılaşmasına rağmen (Türkiye Cumhuriyeti pasaportu almak için satın almak gereken mülkün tutarı 250 bin dolardan 400 bin dolara çıkarılmıştı) Türkiye konut pazarına ilgisi daha ne kadar devam eder?
'FİYATLARI HER ZAMAN DOLAR CİNSİNDEN DÜŞÜNÜYORLAR'
Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı yapan Elena Milishenkova Türkiye pazarı için, “Fiyatların bu kadar yükseldiği başka bir ülke daha bilmiyorum” diyor. Konut değerleme danışmanlık şirketi CBRE’den Zeynep Konca enflasyon karşısında parasını kenarda tutmak istemeyen vatandaşların konuta ve ikinci el otomobile yöneldiğini ifade ediyor. Konca, “Türkiye’de müteahhitler de ev satın almak isteyenler de fiyatları her zaman dolar cinsinden düşünüyor” demekte.
TÜİK rakamlarına göre; geçen nisan ayında ülke genelindeki bütün konutlar geçen yılın aynı dönemine göre; ortalama yüzde 40 zamlandı. Gayrimenkul danışmanı Milishenkova fiyatları asıl yukarı çekenin iç talep olduğu görüşünde. Zeynep Konca inşaat maliyetlerinin kendi iç piyasa dinamiklerine göre; Türkiye’de Avrupa ve ABD’ye göre; daha çok arttığını söylüyor.
Merkez Bankası’nın hesabına göre; Nisan 2022’den beş yıl geriye gidildiğinde Türkiye’de konut fiyatlarının ortalama yüzde 127, İstanbul’da ise yüzde 142 arttığı görülüyor. Aynı dönemler arasında İstanbul’da yeni bina inşa etmenin maliyeti yüzde 157 artmış. Uluslararası gayrimenkul danışmanlığı yapan Elena Milishenkova, İstanbul’daki lüks konut projelerinde fiyatların çok daha arttığı görüşünde.
'BALON RİSKİ YOK'
TÜİK konut satış istatistikleri nisan ayı rakamlarına göre; Rusların edindiği konut sayısı geçen yılın aynı dönemine göre; yüzde 187 arttı. Ukraynalılarda ise bu oran yüzde 186 olarak ölçüldü. Milishenkova İstanbul’daki bir emlak balonu riski görmüyor. Uzman görüşünü şöyle temellendiriyor: “İkinci el konut fiyatları bu görüşü destekliyor. İstanbul ve Antalya’da kiralık konutlara ciddi talep var. Eskiden bu talep artan nüfusla ilgiliydi, şimdi ise salgından sonra toparlanan turizm sektörü ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla alakalı.”
İSTANBUL'A KİMLER GELİYOR?
İstanbul’da nisan ayında gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre; yüzde 133 artarak 977 bin 888’e yükseldi. Nisan’da İstanbul’a gelen yabancılar arasında 101 bin 352 kişi ile Almanlar ilk sırada yer aldı. Almanları, İranlılar ve Ruslar izledi. Nisanda İstanbul'a 192 ülkeden turist gelirken, Tonga, Vatikan ve Papua Yeni Gine birer kişi, Sao Tome ve Principe ile Brunei'den ikişer kişi şehri ziyaret etti.
Milishenkova’ya göre; Türkiye’de konutun tamamı için kredi çekilmiyor olması emlakta bir balon riskini engelliyor. Fakat ilk kez konut alacakların ve dar gelir gruplarının da ev satın almaktan biraz daha uzaklaştıkları düşünülüyor. Zeynep Konca, İstanbul’da sınırlı sayıda arazi olduğu için talebin devam edeceğini ve fiyatların bu noktalarda kalacağını söylüyor.
Yabancıların Türkiye konut pazarına ilgisi Mayıs 2022’de de devam etti. Mayıs ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre; yüzde 235 artarak, 5 bin 962 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 451 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 885 konut satışı ile Antalya ve 264 konut satışı ile Mersin izledi.
*Yukarıdaki makalede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü Mansion Global’da (Barron’s Group) India Stoughton imzasıyla yer alan ‘Turkey’s Property Market Maintains a Stable Forecast in Spite of Skyrocketing Costs’ isimli makaleden alınmıştır.
Kaynak: Web Özel