Ya hep ya hiç: 3 ayda yüzde 100’ü aşan getiri sağlandı
Sınırlamalardan muaf, geleneksel fonlara göre daha riskli bir yatırım enstrümanı olan serbest yatırım fonları tek ya da iki hisseye ağırlık vererek sağladıkları getiri dikkat çekiyor. Tek hissenin ağırlığı yüzde 80’i aşan bu fonların yarattığı talep hisseyi yukarı çekiyor, ancak fona giriş durunca hem hisse hem fon sıkıntı yaşıyor.
Geleneksel fonlara göre daha riskli bir yatırım enstrümanı olan serbest yatırım fonları tek ya da iki hisseye ağırlık vererek sağladıkları getiri dikkat çekiyor. Tek hissenin ağırlığı yüzde 80’i aşan bu fonların yarattığı talep hisseyi yukarı çekiyor, ancak fona giriş durunca hem hisse hem fon sıkıntı yaşıyor.
Ekonomim'den Şebnem Turhan bu fonların getirilerine ve kayıplarına mercek tuttu:
"Yatırım fonlarına ilgi büyük, sıradan yatırımcılar para piyasası fonlarıyla bu ilgisini sürdürürken nitelikli yatırımcıların katıldığı serbest fonlarda dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor. Bazı serbest fonlar bir ya da iki hisseye yatırım yaparak getiri peşindeyken bu tür bazı fonlarda üç ayda yüzde 100’ün üzerinde kazanç elde ediliyor. Bazen de işler ters gidebiliyor, yine bu tarz bir fon haftalık yüzde 50 üzerinde değer kaybedince fon yönetiminde değişiklik bile yaşandı. Piyasa uzmanları tek hisseli fonların deyim yerindeyse ponzi sistemi yarattığını Sermaye Piyasası Kurulu’nun bu duruma daha fazla dikkat etmesi gerektiği görüşünde.
Son dönemde piyasada en çok tartışılan ise bazı serbest fonların portföylerinde ağırlığı tek hisseye vermeleri ve bazısının yüksek getirilere ulaşması bazısının ise sert kayıplar yaşaması. TEFAS ve Kamuyu Aydınlatma Platformu üzerinden edindiğimiz bilgilere göre bu alanda 4 fon öne çıkıyor. Bunların ilk iki fonun portföy dağılımına KAP üzerinden bakıldığında birinci fonun yüzde 95,16’sının, ikinci fonun ise yüzde 96,28’inin Ziraat GYO hissesinden oluştuğu görülüyor. Birinci fon son üç ayda yüzde 113,44, son 1 yılda yüzde 168,82 getiri sağlarken bu fonda 2 bin 237 yatırımcı yer alıyor.
Fonun 3 Aralık itibariyle toplam değeri ise 6.4 milyar lira. İkinci fonun son üç ayda yüzde 113,23, son 1 yılda yüzde 170,14 getiri sağlarken, fon toplam değeri ise 4.55 milyar lira seviyesinde. Ziraat GYO hissesi ise bu yıl yüzde 146,35 yükseldi, aralık ayının üç işlem günündeki yükselişi ise yüzde 5,6’yı aştı.
Bir diğer piyasada konuşulan serbest fonun dağılımında yüzde 30’a yakın pay Batı Çimento hissesinde bulunurken, Batı Söke de yüzde 18,76’lık payı ile öne çıkıyor. Bu iki hisseye ağırlık ile piyasa analistlerinin verdiği bilgiye göre iyi bir performans gösteren fon son dönemde ise arzu edilen getiriyi sağlayamıyor.