WebTapu nedir, nasıl giriş yapılır?

Tapu
WebTapu nedir, nasıl giriş yapılır?

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, WebTapu'nun ne olduğunu, nasıl giriş yapılacağını ve kullanılacağını Youtube'dan yayınladığı bir videoyla anlattı.

WebTapu nedir?

WebTapu; vatandaşlarımızın tapu ve kadastro müdürlüklerine gitmeden, elektronik ortamda taşınmazlarını yönetebilecekleri; tapu işlemleri ve kadastro işlemleri kapsamında onlarca hizmet için elektronik ortamda başvuru yapabilecekleri, işlemler için gerekli olan bilgi ve belgeleri güvenli elektronik ortamda gönderebilecekleri, belge doğrulama yapabilecekleri ve bu konularda üçüncü kişilere veya emlakçılara yetki verebilecekleri bir elektronik sistemdir.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Youtube'dan bir video yayınlayarak WebTapu ile ilgili merak edilenleri anlattı. 

"İlk olarak sizlere tapu, kadastro ve haritacılık işlemlerini elektronik ortamda kolayca yapabileceğiniz WebTapu sistemimize nasıl giriş yapacağınızı anlatalım. Bilgisayarınızdan veya cep telefonunuzdan internet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazdığınızda web sayfamıza ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra tkgm.gov.tr sayfamızdan da hızlıca ve kolayca sayfaya ulaşabilirsiniz.

Açılan sayfada size üç farklı giriş olanağı sunmaktayız. Bunlar; kurumsal giriş, bireysel giriş ve yabancıların giriş yapabileceği for foreigner. Bireysel Giriş butonuna tıklıyoruz. Karşımıza çıkan sayfada “WebTapu şifrenizle giriş yapın” ve e-Devlet şifrenizle giriş yapabileceğiniz “turkiye.gov.tr şifrenizle giriş yapın” alanlarını görüyoruz. Eğer daha önce giriş yapmış ve WebTapu sistemine kayıt olmuşsanız WebTapu şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Eğer bir şifre oluşturmadıysanız; sayfada gördüğünüz “şifre oluştur” yazısına tıklayarak yine sisteme kayıt olabilirsiniz. Bunun yanı sıra “turkiye.gov.tr” kısmına herhangi bir sistem şifresine gerek olmadan TCKN bilginizi yazarak doğrudan giriş yapabilirsiniz.

WebTapu sayfasına giriş yapmanız için illa bir taşınmazınızın olması gerekmiyor. E-Devlet şifresine sahip herkes giriş yapabilir. WebTapu’da bizi karşılayan sayfa genel bilgilerimizin olduğu bir sayfa. Aslında bu kısım bir özet sunuyor bize. Sık kullanılan işlemlere ait başlıkları bu karşılama sayfasında size sunuyoruz. Sisteme kayıtlı iletişim bilgilerinizin tam ve doğru olduğundan emin olmalısınız. Çünkü tüm işlemlerinizde sizi SMS ile bilgilendiriyor olacağız.

Sayfamızın sağ üst kısmında yer alan ve adınızın-soyadınızın ilk harfleri ile oluşturduğumuz ikona tıklayarak “Profil” kısmına giriş yapınız. Karşınıza iletişim bilgileriniz çıkacak. Eksik varsa, bilgilerinizin yanlış olduğunu düşünüyorsanız veya iletişim bilgileriniz değiştiyse buradan ivedilikle güncellemeniz gerekmekte.

Bunun yanı sıra WebTapu giriş işlemleriniz için bir şifre oluşturabilir ve bundan sonra oluşturduğunuz şifreniz ile webtapu.tkgm.gov.tr adresimizden doğrudan giriş yapabilirsiniz. Dilerseniz de varsa mevcut şifrenizi değiştirebilirsiniz. Burada bir değişiklik yaptıysanız da “Değişiklikleri Kaydet” butonuna basarak sayfadan çıkış yapabilirsiniz. Eğer bir işlem yapmayacaksanız da “Çık” butonuna tıklayarak anasayfaya dönebilirsiniz.

WebTapu üzerinden hangi işlemleri yapabiliyoruz?

İlk menümüz “Taşınmaz İşlemleri”. Başlığa tıkladığımızda aşağı doğru iki başlığın daha açıldığını görüyoruz. Bunlar “Sahip Olduğunuz Taşınmazlarınızın listesi” ve “Mirasçısı Olduğunuz Taşınmazlarınızın Listesi”. “Taşınmazlar Listesi”ne tıkladığınızda size sahip olduğunuz tüm taşınmazlarınızı listeliyoruz. Taşınmazlarınızın görüntülendiği bu sayfada “İ” ikonuna tıkladığınızda TAPU BELGESİ İŞLEMLERİ menüsünü karşınıza çıkaracağız.

Burada hisseli tapularınızı ya da tamamı size ait tüm tapularınızı görebilmektesiniz. “Tapu İşlemleri” başlığı altında size üç farklı sorgulama seçeneği sunmaktayız. Bunlardan birincisi; üzerinde Şerh, Beyan, İrtifak olan tüm hisseli tapularınızda, tüm hissedarların da tapu kayıtlarını detaylı biçimde görebileceğiniz; Tapu Kaydı (Aktif Malikler için Detaylı - ŞBİ var) kısmıdır.

Burada siz giriş yaptığınız ve hisseli tapunuzu görüntülemek istediğiniz için “aktif malik” tanımı kullanılmıştır. Bir diğer görüntüleme seçeneği de tapu kaydında sadece kendi hissenizi ve varsa hisseniz üzerindeki şerh, beyan, irtifak bilgilerinizi görüntüleyebileceğiniz Tapu Kaydı (Login Olan Malik İçin Detaylı - ŞBİ Var) seçeneğidir.

Üçüncü ve sonuncu seçenek ise tapu kaydında sadece kendi hissenizi görüntüleyebileceğiniz ve şerh, beyan, irtifak bilgilerinin görüntülenmesini istemediğiniz durumlarda tercih edeceğiniz seçenek olan Tapu Kaydı (Login Olan Malik İçin Detasız - ŞBİ Yok) seçeneğidir. ŞBİ; Şerh Beyan İrtifak kelimelerinin kısaltmasından oluşur. Bunun basitçe anlamı ise tapunun alım-satıma ve kullanıma dair kısıtlamalar içerdiğidir. Bu tür durumlar borçtan dolayı ya da bir ipotek durumunda karşınıza çıkabilmektedir.

Sonraki Hizmetimiz “Başvuru İşlemleri”. Burada taşınmazınızın satışına ilişkin başvuru yapabilirsiniz. Yapmış olduğunuz başvurunuzu takip edebilirsiniz. Satış işleminize ait Tapu ve Kadastro Harcı Ödemenizi, Döner Sermaye Hizmet Bedeli Ödemenizi yapabilirsiniz. Ayrıca bu başlık altında “Taşınmaz İlişkilendirme Başvurusu” da yapabilirsiniz. “Taşınmaz İlişkilendirme Başvurusu” da yapabilirsiniz.

 

Kaynak: Haber Global TV

tapu Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü webtapu web tapu