Varank: Yerli otomobil 2022 sonunda seri üretim bandından inecek

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Gemlik’teki üretim tesisinin inşaatı hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Bakan Varank, ilk üretilen TOGG'un banttan ineceği tarihi açıkladı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) Gemlik’teki üretim tesisinin inşaatı hız kesmeden devam ediyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Projenin Türkiye’nin 100 yılına damga vuracağını belirten Bakan Varank, “Türkiye’nin otomobilini Türk milletiyle buluşturacağız.” dedi.

Varank, üretim tesisinin tamamlandığında Avrupa’nın çevreye en saygılı  fabrikası olacağını ifade ederek “Söz verdiğimiz şekilde 2022 yılının  sonunda araçlarımızı seri üretim bandından indirmiş olacağız.” diye  konuştu.

İŞLER YOLUNDA

27 Aralık 2019’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tanıtımı  yaptığı, 18 Temmuz 2020’de yine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı bir  törenle fabrika inşaatı başlatılan Türkiye’nin Otomobili’nde işler  yolunda gidiyor.

FABRİKA İNŞAATINDA İNCELEME

Bakan Varank, banttan indiğinde Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk ve  tek SUV modeli olacak TOGG’un Gemlik’teki tesislerinin inşaatında incelemelerde bulundu. Varank’a ziyaretinde Türkiye’nin Otomobili
Girişim Grubu Yönetim Kurulu Üyesi, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ile TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş eşlik  etti.

BRİFİNG ALDI

Ziyaret çerçevesinde yetkililer, yatırım stratejileri hakkında Bakan Varank’a bilgi verdi. Boya, gövde ve montaj binalarının özellikleri,  inşaatta kullanılan yeni teknolojiler, kör kalıp uygulaması ve güncel  durum ile ilgili brifing alan Varank, yeni açılan karayolları bağlantı yolunu yerinde incelendi.

İncelemelerin ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Varank şunları  söyledi:

SÜRATLE DEVAM EDİYOR

Türkiye’nin 100 yılına damgasına vuracağına  inandığımız, Türkiye’nin Otomobili projesi için Gemlik’teyiz. Türkiye’nin Otomobili diyoruz ama mobilite dünyasındaki değişimlere  baktığımızda geleceğe damga vuracak bir teknolojik alet olan Türkiye’nin Otomobili dememiz daha doğru. 2019 yılında ilan ettiğimiz şekilde otomobilin 2022 sonunda seri üretim bandından inebilmesi için  şu anda Gemlik’te fabrika inşaatı planlandığı gibi devam ediyor.

Pandemiye rağmen Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’ndaki  babayiğitlerimiz büyük bir özveriyle, büyük bir gayretle çalışmaya devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz bina, boyahane olacak.
Otomobillerimiz burada en son teknoloji ile boyanacak. Fabrika.  hatların kurulması ve işler hale getirilmesiyle beraber tamamlanacak.

EN SON VE EN YENİ TEKNOLOJİ

İnşallah söz verdiğimiz şekilde biz Türkiye’nin Otomobili’ni Türk Milleti’yle buluşturmuş olacağız.

Türkiye’nin 100 yıldır beklediği bu projede başarıya ulaştırmış  olacağız. Burada dünyadaki fabrika teknolojilerini değerlendirerek en  son, en yeni ve en teknolojik fabrika kurulmaya çalışılıyor. Çevre  açısından baktığımızda da Avrupa’nın çevreye en saygılı otomotiv fabrikası Türkiye’de, Gemlik’te Türkiye’nin Otomobili TOGG’la kurulmuş  olacak.

YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Projeyi hem babayiğitlerimizle hem projedeki  profesyonel arkadaşlarımızla beraber ve bakanlık olarak yakın bir  şekilde takip ediyoruz. İnşallah söz verdiğimiz şekilde 2022 yılının  sonunda araçlarımızı seri üretim bandından indirmiş olacağız.

YÜZYILIN PROJESİ

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, tesisin  temellerinin Temmuz 2020’de atıldığını anımsattı. O günden bu güne 230  bin metrekare kapalı alanın aşağı yukarı yüzde 70’inin inşaatının  tamamlandığını bildiren Zorlu, “Ülkemize hayırlı uğurlu olsun. Sayın Bakanımızın dediği gibi yüzyılın projesidir.” dedi.

DÜNYAYA SATACAĞIZ

Zorlu, Avrupalıların içten yanmalı motorların üzerine yenilikler  yaptığını ancak TOGG’un sıfırdan bu işe başladığını kaydetti. Bunun TOGG için bir avantaj olduğunu vurgulayan Zorlu, “Aynı zamanda otonom,  dijital bir teknolojiyle beraber bu otomobillerimizi hem vatandaşımız  kullanacak, hem de inşallah 2024-2025 yılında da dünyaya satacağız.”  diye konuştu.

PLANLADIĞIMIZ ŞEKİLDE İLERLİYORUZ

TOGG CEO’su Mehmet Gürcan Karakaş, planladıkları şekilde  ilerlediklerinin altını çizerek “Gece gündüz büyük bir heyecanla, bitmeyen tükenmeyen enerjimizle hep beraber hissedarlarımız ve bizi  destekleyen bütün paydaşlarımızla çalışıyoruz.” dedi.

MOBİLİTE DÖNÜŞÜM MERKEZİ

Yola çıktıkları andan itibaren ‘Otomobilden Fazlası’ dediklerini ifade  eden CEO Karakaş, “Otomobilden fazlası tabii ki fabrikadan fazlası bir  ortamdan gelmeli. O nedenle burada bir üretim tesisinin yanında Ar-Ge,  tasarım stüdyosu, testlerimizi yapabileceğimiz ve bize göre daha  önemlisi ileride teknolojiyi deneyimleyebileceğimiz bir merkezimiz de  olacak. Biz burayı Mobilite Dönüşüm Merkezi olarak adlandırıyoruz.” diye konuştu.

ÇEVRE DOSTU TESİS

Karakaş, araç gibi tesisi de yeni nesil teknolojilerle donattıklarını  anlatarak “Hem şirketimizin hem markamızın DNA’sında çevreye saygılı  olmak var. Örneğin içinde bulunduğumuz boyahane, şu an Avrupa’nın en temiz boyahanesi. Bildiğimiz kadarıyla da dünyanın sayılı. Burada  çevreyle iç içe, çevreyle dost yeni nesil teknolojiyi büründüren bir tesisten bahsediyoruz.” dedi.

AMAÇ YIL SONUNA BİNAYI BİTİRMEK

Bu senenin sonuna kadar binaya ilişkin konuları tamamlamayı  amaçladıklarını söyleyen Karakaş, “Önümüzdeki senenin Mayıs, Haziran’ına kadar ekipmanlar yerleştirilecek. Ondan sonraki dönemlerde  de adım adım her imalat sisteminde neler gerekiyorsa sırasıyla ve  layıkıyla yapılacak. 2022 sonunda da seri üretime hazır olacak.” diye  konuştu.

İNŞAAT TÜM HIZIYA SÜRÜYOR

TOGG inşaatında bin 600’ün üzerinde personel çalışıyor. Bakan Varank’ın incelemelerde bulunduğu boya binasında 2 bin 500 ton demir bağlantısı yapıldı. 22 bin metreküp beton döküldü. 138 adet çelik  kolon dikildi. 11 bin ton çelik imalatı tamamlandı.

BİNALAR YÜKSELİYOR

Bunun yanı sıra gövde üretim binası, montaj binası, enerji binası, su  işleme tesisi, batarya binası, giriş binası ile arıtma binasının demir  bağlantıları, beton dökümleri, bodrum perde imalatları, kolon  montajları, çelik imalatları, çatı-cephe sandviç panel montajları  devam ediyor.

ALT YAPI ÇALIŞMALARI

Fabrikanın alt yapısı için de 535 metre yağmur suyu, 2 bin 450 metre atık su hattı inşa edildi. 623 metre menfez imalatı tamamlandı. 2 bin metre çevre duvarı imalatı bitirildi. 11 bin metreküp kazı, 82 bin  metreküp dolgu yapıldı.

MÜLKİYET HAKLARI TÜRKİYE’NİN OLACAK

Türkiye’nin fikri ve sınai mülkiyet haklarına sahip olduğu, küresel  ölçekte rekabetçi bir otomobil markası yaratma hedefiyle ortaya çıkan TOGG, banttan indiğinde Avrupa’nın doğuştan elektrikli ilk SUV’u  olacak. TOGG, 2030 yılına kadar 5 farklı modeli de piyasaya sürecek.

İlk etapta yüzde 51 yerlilik oranına sahip elektrikli, bağlantılı ve  yeni nesil otomobiller, Gemlik’te 1.2 milyon metrekare alana kurulu  fabrikada üretilecek.