Van Gölü Havzası'nın yerel buğday çeşitleri koruma altına alındı

Van Gölü Havzası'nın yerel buğday çeşitleri koruma altına alındı

Van'da tahıl üretiminin geliştirilmesi amacıyla yürütülen çalışmada, Van Gölü Havzası'nda yetiştirilen ve bölgenin iklim koşullarına uygun yerel buğday çeşitleri koruma altına alındı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nde görevli akademisyenler, bölgede kışa, kuraklığa, hastalıklara dayanıklı, zararlılardan az etkilenen, daha yüksek verim sağlayan, üretici ve tüketicilerin iç ve dış pazar isteklerine uygun kalite ve nitelikteki buğday türlerinin ıslahı ve geliştirilmesi için proje başlattı.

Van Gölü Havzası'nın yerel buğday çeşitleri koruma altına alındı - Resim : 1

Rektörlük tarafından desteklenen proje kapsamında Bitlis, Muş, Van ve Ağrı'da 127 lokasyonda yetiştirilen kırmızı hevidik, beyaz hevidik, geverik, beyaz tir, kırmızı tir, kırmızı kırik, beyaz kırik, karakılçık, toptopik, köse, nanesor ve bahare buğdaylarının tohumlarını toplayan akademisyenler, analiz çalışmalarının ardından kampüsteki 5 dekar arazide ekim yaptı.

Çevresel faktörlerden etkilenmemeleri için etrafı fileyle kapatılan alanda yetiştirilen ve kışlık yetiştirme sezonu boyunca özenle bakılan buğdaylar hasat edildi.

Doğu Anadolu'nun zorlu iklim koşullarına dayanan ve en fazla verim sağlayan türlerin tespiti amacıyla yürütülen çalışmada, karakılçık, kırik ve hevidik adlı yerel buğday çeşitlerinin yüksek kalite ve verim sağladığı belirlendi.

Çalışma sonucu öne çıkan yerli tohumların çiftçilere önerilmesiyle hem verimin hem de buğday ekim alanlarının artırılması hedefleniyor.

"DÜNYADA EN STRATEJİK ÜRÜNLERDEN BİRİ BUĞDAY"

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Tunçtürk, AA muhabirine, dört yıldır yerli buğdayı korumak ve geliştirmek için çalışma yürüttüklerini söyledi.

Dünyada buğdayın en stratejik ürünlerden biri haline geldiğine işaret eden Tunçtürk, "127 noktada 400 farklı popülasyondan buğdayları topladık. Ülkemizde ve dünyada son yıllarda küresel ısınma, pandemi ve Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaştan sonra gıda tedariki çok önemli bir duruma geldi." diye konuştu.

1500-1900 rakımda yetişen bütün yerel türlerin popülasyonlarını topladıklarını anlatan Tunçtürk, çalışmayı geleceğin gıda güvencesi olarak gördüklerini ifade etti.

 

Kaynak: AA

van gölü havzası buğday