Uzmanlardan uyarı: Kargoyla sakın göndermeyin
Kargoda kaybolan çekler nedeniyle iş dünyasında yaşanan mağduriyetler her geçen gün artıyor.
Son dönemde sıkça görülen vakalar nedeniyle, konu ile ilgili DÜNYA’ya açıklamada bulunan hukukçular Türk Ticaret Kanunu’nun ‘rızası dışında elinden çıkmış’ çekler ve kambiyo vasfındaki belgelerle ilgili iyi niyetli kişileri korurken, kötü niyetli kişileri, bir başka ifade ile hırsızları da koruduğunu vurguladılar. Hukukçular; kargo şirketlerinin çek gönderileri kabul etmediğini ve kayıplardan da sorumlu tutulmadığının altını çizerek, iş insanlarına ‘alacağınızı alamama ihtimaliniz çok yüksek’ uyarısında bulunuyor.
Vadesi gelmeden bankaya ibraz edilirse hacze kadar gidebiliyor
Türkiye çapında faaliyet gösteren büyük ve küçük ölçekli işletmeler, çeklerini, şehir dışında borçlu bulundukları müşterilerine kargo yolu ile gönderdiklerini anlatan Avukat Hüseyin Acarbay, “Bursalı bir müvekkilimiz, İstanbul’da bulunan bir müşterisine çekini kargo firması ile veriyor. Aradan birkaç gün geçtikten sonra kargosunun kaybolduğunu öğreniyor ve bize başvuruyor. Bu durumda hukuki mevzuat; çekin, kişinin veya şirketin rızasıyla elinden çıktığında kaybolduğunda, çek iptali davasını öngörüyor. Biz mahkemeye çek iptali davası açıyoruz ve mahkeme çek gününe kadar gerekli ilanları yapıp, çekin iptaline karar veriyor” dedi. “Ancak bu çek vadesi gelene kadar bankaya ibraz edildiği anda işin rengi değişiyor” diyen Acarbey şöyle devam etti; “Çünkü çeki bulan kişi, her ne kadar bu çek hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda da bulunulsa, Ticaret Mahkemesi’ne çek iptali davası da açılsa, hatta mahkeme tarafından çeke ödeme yasağı dahi konulsa çeki bankaya ibraz eden yani bulan kişi bu çeki ibraza koyup, yasal süreyi beklemeden Ticaret Mahkemesi’nden İhtiyati Haciz Kararı alıp, hiç kimseye tebligat göndermeden, doğrudan çek üzerinde ismi bulunan tüm borçlulara karşı hacze gitme hakkına sahip oluyor.”
Üçlü çete
“Kanun metni aslına bakarsanız ‘iyi niyeti’ korur ama buradaki açık ile maalesef ‘kötü niyetli’ olanları da koruyor” diyen Acarbay, bu durumda hırsızların korunduğunu söyledi. Bu sistemin Kargo çalışanı-paravan şirket- hukuki yollar üçgeninde organize yürütüldüğünü ‘çete’ ifadesi ile ileri süren Acarbay, çeki çalan kişilerin uyguladığı prosedür hakkında da bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü: “İş insanı çeki kargoyla gönderiyor. Kargo firmasında çalışan bir kişi bu çekleri cihazla veya el yordamıyla tespit ediyor. Çeki ‘kaybolduğu tutanağı’ tuttuktan sonra alıyor ve ilgili şirket, hukuk bürosu veya işbirlikçisine gönderiyor. Onlar da paravan şirketlere ciro ediyor ve sonrasında bu iş icraya kadar dayanıyor. Zira çeki keşide eden esas borçlu kendisine yapılan haciz baskısı ile para tahsiline gelindiğinde ticari itibarını da düşünerek, hemen ödemeyi yapıyor. Dolayısıyla alacaklı kişi veya işletme, paranın ödendiği şirket gayri faali olduğu için çeki kaybeden olarak davayı kazanmış olsa bile parayı geri alamıyor.”