Ürün Güvenliği yasasında dikkat çeken ayrıntı: Sadece AB'yi kapsıyor

Ürün Güvenliği yasasında dikkat çeken ayrıntı: Sadece AB'yi kapsıyor

Tüketici haklarında yeni dönemi başlatacak düzenleme yasalaştı. Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuya ilişkin kamu denetiminin şart olduğunu, yasanın sadece AB'yi kapsamasının da endişe verici olduğunu söyledi. ÖZEL HABER-ŞİFA KAYMAK

Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında ürün ihracatı ile e-Ticaret'te uygunsuz ve güvenilir olmayan ürün satışına müeyyide uygulanması gibi düzenlemeleri de içeren Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, Haberglobal.com.tr'ye tüketici haklarındaki yeni döneme ilişkin dikkat edilmesi gereken detayları paylaştı. Ağaoğlu, yeni yasayla ilgili olarak tek başına bir anlam ifade etmediğini ve kamu denetiminin şart olduğunu söyledi.

"YASANIN SADECE AB'Yİ KAPSAMASI ENDİŞE VERİCİ"

Ağaoğlu, yasal düzenlemenin bazen piyasalarda ve tüketicide güven sağlamada yeterli olmadığını belirterek "Nitekim, yaklaşık 6 yıl önce 28 Mayıs 2014'te yenilenen 6502 sayılı Tüketici Kanununun 10. maddesinin 3. fıkrasında da, "Teknik düzenlemesine uygun olmayan ürünler ise hiçbir şekilde piyasaya arz edilemez." hükmü yer almaktadır. Buna rağmen, o tarihten itibaren tüketiciye sunulan tüm ürünlerin teknik açıdan güvenilirliğinin sağlandığı söylenemez. İşte bu nedenle TBMM'de kabul edilmiş bulunan bu yasa tüketiciler için oldukça önemlidir. Ne var ki, AB ülkeleri dışındaki ülkelere ihraç edilen veya edilmesi hedeflenen ürünlerin bu düzenlemenin kapsamı dışında bırakılması endişe vericidir. Diğer yandan yeni mevzuatta bu ürünlerin de güvenli olması, tağşişe konu olmaması ve ürüne ilişkin işaretleme, etiketleme ve belgelendirmenin alıcıyı yanıltmayacak şekilde yapılmasının zorunlu kılınması, AB Ülkeleri dışına yapılacak ürün sevkiyatlarında denetimin gevşek uygulanacağına işaret etmektedir ve bu durum düşündürücüdür" dedi.

Ürün Güvenliği yasasında dikkat çeken ayrıntı: Sadece AB'yi kapsıyor - Resim : 1

Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu

 

"BİRÇOK ÜRÜN TEHDİT OLUŞTURMASINA RAĞMEN SATIŞA SUNULMAKTA"

Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, tehdit oluşturmasına rağmen piyasalarda tüketime sunulan ürünlerin olduğunu ifade ederek "Halen yürürlükte olan Tüketici Kanununun Ticari Reklamlarla ilgili 61. maddesinde, tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklam yapılması bile yasaklanmış olmasına karşılık, çeşitli mecralarda yer alan yayın ve reklamlarda çoğu kez bu kurallara riayet edilmediğinden ötürü tüketici mağduriyetleri yaşanmaktadır. Örneğin, tedavi edici özelliği olan gıda takviyesi ürünler, kullanıcının can ve ürün güvenliğini tehdit eden cep telefonu şarj aletleri, bir çok elektrikli eşya veya giysiler tüketici için tehdit oluşturmasına rağmen piyasalarda gerek mağazalardan, gerekse internet üzerinden tüketime sunulmaktadır" şeklinde konuştu.

"KANUN TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL, DENETİM ŞART"

Ağaoğlu, kanunların yayınlanmasının tek başına anlam ifade etmeyeceğini vurgulayarak, "Uygulamada kamu otoritesinin kararlı ve istikrarlı denetimi gerekecektir. Bu noktada tüketicilerin de dikkatli olması ve güvenilir olmayan ürünlerle ilgili derhal Ticaret Bakanlığının ALO 175 Hattına ihbarda bulunması yerinde olacaktır. Ürün Güvenliğine yönelik çıkarılmış bulunan yeni Kanunun uygulamasına yönelik ayrıntılar ise Cumhurbaşkanlığınca hazırlanacak ikincil mevzuatla belirlenecek ve hayata geçirilecektir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Web Özel

Avrupa Birliği tüketici hakları şifa kaymak