Üretimde ara eleman krizi: Nitelikli personel bulunamıyor
Türkiye’de sanayiden inşaata, tarımdan tekstile hemen her sektörde yaşanan nitelikli personel sorunu giderek büyüyor. Artık eleman eksikliği, üretimi bile etkilemeye başladı. gelir seviyesinde mavi yakalılar beyaz yakalıları geride bıraksa da gençler bu sektörlerde çalışmak istemiyor. İş dünyası da çareyi yabancı işçide arıyor.
Üretim artıyor, nitelikli eleman bulunamıyor. Türkiye’de ara eleman krizi devam ediyor. sanayi ve inşatta usta, dağda çoban, tarlada işçi yok. Mesleklerde maaşlar yükseliyor. Kepçe operatörleri 120 bin TL, kalıp-demir ustaları 80 bin TL maaş alabiliyor. Ağır sanayide bir usta 70-80 bin TL’ye kadar kazanabiliyor. Yüksek maaşlara rağmen gençler hizmet sektörünü tercih ediyor.
Türkiye'de tam 239 üniversite bulunuyor ve her yıl 1 milyondan fazla genç bu okullardan mezun oluyor, kimisi kısa sürede iş buluyor kimisi okuduğu bölümden bağımsız bir iş yapmak zorunda kalıyor. Ancak kimse görece zor işlerde çalışmak istemiyor hal böyle olunca atölyeler boş kalıyor.
Meslek liselerinin artırılması ve öğrencilerin buralara yönlendirilmesi önemli. Sektör temsilcilerine göre Türkiye'de 1 milyon ara eleman açığı var. Eski ustalar birer birer emekli olurken yerine yenilerinin gelmemesi sıkıntının önümüzdeki yıllarda daha da artacağı endişesini güçlendiriyor.