TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan'dan 'istikrar' ve 'güven' vurgusu

TÜSİAD YİK Başkanı Özilhan'dan 'istikrar' ve 'güven' vurgusu

TL'ye güveni tesis edip uzun vadeli dış kaynak çekilememesi durumunda, hiçbir faiz hamlesinin kalıcı olamayacağına vurgu yapan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, "Uzun vadeli yatırımın sırrı istikrar ve güvendir" dedi.

TÜSİAD olağan Genel Kurul toplantısının açılışında konuşan TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, Merkez Bankası’ndaki değişime işaret ederek, ‘istikrar’ ve ‘güven’ vurgusu yaptı.

Özilhan , Türkiye ekonomisinin kök sorunları neredeyse Cumhuriyetin kuruluşundan beri aynı sorunlar ile mücadele ettiğini belirterek, “Yüksek faiz oranları tasarruf açığının sonucudur. Tasarrufları artıramazsak, TL’ye güveni tesis edip uzun vadeli dış kaynak çekemezsek hiçbir faiz indirimi kalıcı olmaz. Nitekim hep böyle oluyor. Bunları yaşadık gördük.

Faizler bir tansiyon hastasının tansiyon ilacına verdiği tepki gibi hızla iniyor ve ilaç kesilince de yeniden çıkıyor. Bu iniş çıkışlar bünyeni daha da zayıflatıyor. Yatırımcı güvenin tesis edilemeyince uzun dönemli yatırım kararları da alınamıyor. Yatırımcı güven ister. Sık sık değişmeyen kurallar ister. Uzun vadeli yatırımın sırrı istikrar ve güvendir. Tasarruf açığının bir cephesi de mali disiplindir. Türkiye kamu kaynaklarını çok iyi kullanmalı ve daha verimli alanlara harcamalı. Lüzumsuz harcamalar yerine her kuruşunu üretime, sanayiye, tarıma, eğitime, bilimsel ve insanı gelişmeye ayırmalı. Kamu kaynaklarını harcarken rekabetçi piyasa ilkelerine uygun olarak davranılmalı” şeklinde konuştu.

DÜNYA

tüsiad