Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali hangi ilimizde?

haberler
Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali hangi ilimizde?

Dünya üzerinde genellikle her yerde ve ülkemizde alternatif bir enerji arayışı bulunmaktadır. Rüzgar santralleri bu anlamda karşımıza çıkar. Rüzgar santrali pek çok açıdan büyük önem taşımaktadır. Peki, Türkiye'nin en büyük rüzgar enerji santrali nerede?

Rüzgar santralleri ifadesi rüzgardaki kinetik enerjiyi ilk olarak mekanik enerjiye, ardından da elektrik enerjisine çeviren sistemler için kullanılmaktadır. Rüzgar santrali kule, jeneratör, hız dönüştürücü, elektrik ve elektronik elemanlar ve pervaneden oluşmaktadır. Burada rüzgarda bulunan kinetik enerji rotorda mekanik enerjiye çevrilmektedir. Rotor mildeki devir hareketini hızlandırır ve jeneratöre aktarır. Jeneratörde elde edilen enerji de aküler sayesinde depolanır ve alıcılara ulaşır.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ NEREDE?

Türkiye'de toplamda 171 rüzgar santrali bulunmaktadır. Bu santraller tarım, sanayi, üniversite veya belediyeler tarafından işletilmektedir. Ülkemizde rüzgar santrallerinin birçoğu Balıkesir ve İzmir illerinde bulunmaktadır. Türkiye'de faaliyette olan en büyük 10 rüzgar enerji santraline aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.

1- Soma Rüzgar Santrali Manisa 288 MW

2- Karaburun Rüzgar Santrali İzmir 223 MW

3- Dinar Rüzgar Santrali Afyonkarahisar 200 MW

4- Geycek Rüzgar Santrali Kırşehir 168 MW

5) Balıkesir Rüzgar Santrali Balıkesir 143 MW

6) Osmaniye Gökçedağ RES Osmaniye 135 MW

7) Saros RES Çanakkale 133 MW

8) Kangal Rüzgar Santrali Sivas 128 MW

9) Şamlı Rüzgar Santrali Balıkesir 127 MW

10) Bergama Rüzgar Santrali İzmir 120 MW

Kaynak: Haber Global TV

rüzgar enerjisi