Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme tahminleri ortaya çıktı

Ekonomi haberleri
Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme tahminleri ortaya çıktı

Güçlü ihracat ve iç talep desteğiyle Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 7.5 büyümesi, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimine bir gerekçe olarak gösterdiği ikinci yarıda beklenen yavaşlama ile 2022'nin tamamında büyümenin yüzde 4 olması bekleniyor.

Reuters'ın 13 kurumla yaptığı ankete göre 2022 yılı ikinci çeyrek büyüme beklentileri yüzde 5 ila yüzde 8.7 bandında yer alıyor. İlk çeyrekte ise ekonomi yüzde 7.3 büyümüştü.

Büyümedeki güçlü seyir TL'deki değer kaybı ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve enflasyondaki yüzde 80 üzerine doğru yükselişle birlikte geldi. Ekonomide bu dönem, cari fazla odaklı kredi ve büyüme politikaların güç kazandı.

TCMB, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın büyüme, istihdam, yatırım, ihracat ve düşük faizi önceliklendiren ekonomi politikası çerçevesinde politika faizini geçen sene yüzde 19'dan indirmeye başlamıştı. Bu ay ise TCMB iktisadi faaliyette yaşanan ivme kaybının telafisi, istihdam ve sanayi üretimini destekleme amacı ile politika faizini yüzde 13 seviyesine çekti. 

Bir çok ekonomist güçlü ihracat performansı ve iyi geçen turizm sezonu sonrasında potansiyelinin üstünde büyüyen ekonominin iç ve dış talebin ikinci yarıda yavaşlama eğilimine girebileceğine dikkat çekiyor.

Türkiye'nin ana ihracat pazarı AB başta olmak üzere, küresel faiz artışları, küresel resesyon endişeleri, öncü PMI verileri dış talebin zayıfladığını gösteriyor. Öte yandan iç talep ise canlılığını korusa da yavaşlama sinyalleri gösteriyor.

Ekonomi yönetimi ise turizm, net ihracat döviz kazandırıcı alanlar, yatırım, tarım, KOBİ ve örnekleri daha genişletilebilecek alanlardaki büyümenin yavaşlamaması gerektiğini savunuyor.

Faiz indirimine bir gerekçe olarak da nitelenen yavaşlama sinyalleri sonra TCMB'den kredi ve tahvil piyasasındaki kontrolünü ve yön verme kabiliyetini artıran adımlar geldi.

TCMB faiz indirimi takiben kredileri kendi faizine yaklaştıran, kredilerle ZK ilişkisini kesen, kredilerle tahvil ilişkisi getiren, belirli faiz ve büyüme oranı üzerindeki kredilere ek tahvil tutulması öngören adımlar da attı.

TCMB adımlarında hükümetin büyüme istediği krediler yine tahvil tutma gibi şartlardan muaf ve maliyetleri politika faizine tek haneye oldukça yakın.

Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2021 ikinci çeyrekte yüzde 21.7, 2021'in tamamında ise yüzde 11 büyümüştü. 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati veri öncesinde ikinci çeyrekte ilk çeyrekteki yüzde 7.3 seviyesinin üzerinde büyüme beklediklerini söyledi. 

Reuters anketine katılan 18 kurumun 2022 GSYH büyümesi için medyan tahmini yüzde 4 seviyesinde bulunurken tahminler yüzde 3.3 ila yüzde 5 arasında yer alıyor. Enflasyon yerine odağının önce büyüme olacağını göstermekte çekinmeyen TCMB'nin yeni adımlarının büyümeye olası etkileri de piyasalarda önümüzdeki döne takip edilen bir konu olacak.

TÜİK, ikinci çeyrek GSYH verilerini 31 Ağustos'ta açıklayacak.

 

Kaynak: Reuters

türkiye ekonomisi büyüme ikinci çeyrek