Türk lirası tasarrufu enflasyon karşısında eriyen vatandaş ne yapacak?

Ekonomi haberleri
Türk lirası tasarrufu enflasyon karşısında eriyen vatandaş ne yapacak?

Enflasyon artarken faiz artmayınca milyonlarca vatandaşın TL tasarrufları eridi gitti. Paralarının değerini korumak isteyen vatandaşlara ise bunu sağlayabilecek bir tasarruf aracı tam anlamıyla halen sunulabilmiş değil. Peki baştan beri TL'de kalan vatandaşlar ne yapacak?

Türkiye ekonomisi son yıllarda enflasyon, faiz, kur üçgeninde sıkıştı kaldı. Ekonomideki bu sıkışıklık fiyatların arttıkça artmasına gelirlerin ise sürekli enflasyon tarafından ezilmesine yol açtı. Dün 10 liraya satılan bir ürün bugün 12 liradan satılır oldu. Yarın 14 liraya satılmayacağının da garantisi yok.

Önceden Türk lirası tasarruf yapan vatandaşların tasarrufları da bu kaos ortamı içinde hızla erimeye başladı. Döviz ve altın tasarrufu olanlara çözümler sunuldu. Ancak baştan beri tasarrufunu Türk lirasında tutanlar ise zor durumda kaldı. Bu durumda vatandaşlar birikimlerini koruyabilmek için olanakları masaya yatırdı. Ancak enflasyon bu kadar artarken faiz düşük tutulunca milyonlarca vatandaş bir çıkış yolu bulamazken eldeki birikimleri de değersizleşti. 

Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Dünya Gazetesi'nin Youtube kanalında Şans Sohbetleri’nde enflasyon, faiz ve kur üçgeninin Türkiye ekonomisine etkisini masaya yatırdı.

Ekonomist Ağaoğlu enflasyon beklentisinin talep enflasyonuna neden olduğunu belirtti.

Ağaoğlu şunları söyledi; "Öne çekilen talep neden var? Siz kendinizi enflasyona karşı faizle koruyamıyorsunuz, kurla koruyamıyorsunuz, nasıl koruyacaksınız? Enflasyon dediğiniz bugün alacağınız bir malın fiyatının sizin gelirinize göre daha düşük kalma ihtimali, ki bu ihtimal var. Bugün yüzde 36’ya göre yapılmış zam yüzde 55 enflasyonda ezilmiş olacak her halükârda. Bu durumda siz de talebinizi öne çekersiniz, mecburen bir talep enflasyonu yaratırsınız. Veya talebi öne çektiğiniz için ithalatçı veya eskiden yansıtılmayan TÜFE rakamı yansıtılabilir hale geliyor, onu üretmeniz lazım, üretirken ithalatı artırıyorsunuz. Yani söylemek istediğim şu, tasarrufçu açısından gerçekten çok zorlu bir dönem, alternatifleri çok sınırlı. Şu anda tasarrufçuya enflasyonu yenecek bir tasarruf aracı teklif edilemiyor. Teklif edilebilen gayrimenkul ve borsa var. Ama biz sanırım haziran ayına kadar bekleyeceğiz. 4-5 aylık bir bekleyeceğiz. KKM’ın durumunu da göreceğiz, onu gördükten sonra daha net bir resim ortaya çıkar gibi gözüküyor. İlk 6 ay işimiz zor."

 

 

enflasyon faiz kur tasarruf araçları yatırım araçları ekonomi türkiye ekonomisi