Türk-İş: gıda enflasyonu Şubat'ta yüzde 66'yı aştı

Türk-İş: gıda enflasyonu Şubat'ta yüzde 66'yı aştı

Türk-İş'in Şubat ayına ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre Ankara'da mutfak enflasyonu aylık yüzde 7,12; yıllık bazda ise yüzde 66,38 olarak kaydedildi. Açlık sınırı ise 4.500 lirayı aştı

Türk-İş'in Şubat ayına ilişkin 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre Ankara'da mutfak enflasyonu aylık yüzde 7,12; yıllık bazda ise yüzde 66,38 olarak kaydedildi. Gıdada ay ortasında gelen KDV indirimi etiketlere yansısa da aylık fiyat artışının önüne geçemedi.
Enflasyonun öncü göstergelerinden biri olarak kabul edilen Türk-İş mutfak enflasyonu verileri gıdada KDV indirimine rağmen yükselişin sürdüğüne işaret etti.

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırmasının Şubat verilerine göre Ankara'da mutfak enflasyonu aylık yüzde 7,12; yıllık olarak ise yüzde 66,38 oldu.

Türk-İş'in değerlendirmesine göre; un, yumurta, yeşil mercimek, yeşil ve siyah zeytin, reçel, pekmez, baharatlar ile meyve-sebzelerdeki fiyat artışları 14 Şubat itibariyle raflara yansıyan KDV indiriminin etkisini bertaraf ederek gıda enflasyonunun bu ayda da yükselmesine neden oldu.

SÜT ÜRÜNLERİN KDV İNDİRİMİ ETKİSİ

Araştırmaya göre; süt, peynir ve yoğurt fiyatlarında KDV indirimi ile fiyatlarda gerileme görüldü. Ayrıca market markalı ürünlerde ilave indirimler olduğu gözlemlendi. Artık raflarda yağlı olarak satılan sütlerdeki yağ oranları yüzde 3,3’lerden yüzde 2,5’lara kadar geriledi.

Et, tavuk, balık, kurubaklagil, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta; dana kıyma, kuşbaşı ve kuzu kuşbaşında KDV indirimin etkisiyle fiyat düşüşleri yaşandı. Balık fiyatları sabit kaldı. Tavuktaki fiyat düşüşü ise yüzde 7’den az oldu.

Yumurtada yüzde 7’nin üzerinde hızlı bir yükseliş gözlemlendi. Bakliyat ürünlerinden yeşil mercimekte fiyat KDV indiriminden de yüksek oldu. Kırmızı mercimek düşerken nohut ve kuru fasulye fiyatlarında yüzde 7’nin altında fiyat artışı yaşandı. Bazı bakliyat markaları maliyetleri düşürmek amacıyla ambalajlarını daha ince bir malzemeyle değiştirdi.

TAZE SEBZE-MEYVE GRUBUNDA FİYATLAR

Semt pazarlarında maydanoz 3 TL’ye kıvırcık 8 TL’ye, yeşil soğanın kilosu 12 TL’ye yükseldi.

Fiyat artışında sera ürünleri liderliği paylaştı; salatalık ve domates 15 TL’ye çıktı. Patlıcan, kabak, biber 20 TL’den satıldı.

Sadece havuç ve balkabağının fiyatı sabit kaldı, fiyatı düşen sebze olmadı. Ortalama sebze kg fiyatı 10,74 TL oldu.

Portakal ve mandalina fiyatları sabit kalırken semt pazarlarında en çok tercih edilen diğer tüm meyvelerde fiyatlar yükseldi. Fiyatı düşen meyve olmadı. Ortalama meyve kg fiyatı 10,38 TL’ye çıktı. 22’si sebze ve 9’u meyve olmak üzere toplam 21 üründeki fiyat değişimi hesaplamada dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı 10,56 TL’ye kadar yükseldi.

 

AÇLIK SINIRI 4 BİN 500 TL'Yİ AŞTI

Türk-İi araştırmasının 2022 Şubat ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı ya da açlık sınırı 4 bin 552 lira 56 kuruşa çıktı.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 15 bin 139 lira 90 kuruşa, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 5 bin 969 lira 80 kuruşa çıktı.

Kaynak: Diğer

TÜRK-İŞ Sendika