Türk-İş: Açlık sınırı 9.425,15 TL'ye yükseldi
TürkK-İŞ araştırmasının 2023 Şubat ayı sonucuna göre gıda fiyatları aylık yüzde 6,32, yıllık yüzde 107,02 arttı. 4 Kişilik bir ailenin açlık sınırı Şubat'ta 9.425,15 TL, yoksulluk sınırı ise 30.700,83 TL oldu. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.265,88 TL’ye yükseldi.
TürK-İş araştırmasının 2023 Şubat ayı sonucuna göre gıda fiyatları aylık yüzde 6,32, yıllık yüzde 107,02 arttı. 4 Kişilik bir ailenin açlık sınırı Şubat'ta 9.425,15 TL, yoksulluk sınırı ise 30.700,83 TL oldu.
Türk-İş'in bir önceki açlık sınırı 8.864,48 TL idi.
Türk-İş'ten yapılan açıklama şöyle;
"Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 9.425,15 TL’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 30.700,83 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 12.265,88 TL’ye yükseldi.
Harcama tutarları, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir.
TÜRK-İŞ’in verilerine göre “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Şubat 2023’te şu şekildedir:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 6,32 oranında gerçekleşti. İki aylık değişim oranı yüzde 15,92 tespit edildi. Son on iki ay itibariyle değişim oranı yüzde 107,02 oldu. On iki aylık ortalamalara göre değişim oranı yüzde 112,87 olarak hesaplandı.
TÜRK-İŞ hesaplamasında temel alınan ve doğrudan piyasadan derlenen fiyatlara göre, gıda ürünlerinde Şubat 2023 itibariyle gözlemlenen değişim harcama gruplarına göre şu şekilde oldu:
● Süt, yoğurt, peynir grubunda;
Bu gruptaki tüm ürünlerin fiyatları yükseldi. Sütteki artış yüzde 6 ve peynirde yüzde 5 olarak hesaplandı. Yoğurttaki fiyat artışı daha düşük düzeyde gerçekleşti.
● Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;
Bu gruptaki et ürünleri zamlandı. Bir ayda dana etinde yüzde 19, kuzu etinde yüzde 9, balıkta yüzde 5, tavukta yüzde 8 fiyat artışı yaşandı. Baklagillerden nohut yüzde 5, kuru fasulye yüzde 14, yeşil mercimek yüzde 4 zamlandı. Kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 4 geriledi. Yağlı tohumların ortalama fiyatı bu ay sabit kaldı.
● Ekmek ve tahıllar grubunda;
Geçen aya göre Pirinç yüzde 6, bulgur yüzde 10, irmik yüzde 5 zamlandı. Makarna ve ekmek fiyatı değişmezken un fiyatı yüzde 5 düştü.
● Taze sebze-meyve grubunda;
Bu ay semt pazarlarında yeşil soğan, kıvırcık gibi salata yeşilliklerinin ve pırasa, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi. Patates 12,5 TL’den satılmaya devam etti. Kuru soğanın kg fiyatı 15 TL’nin üzerine çıktı. Salatalık, domates, biber, patlıcan, kabak gibi örtü altı sebzelerin ile turp ve havuç gibi kış sebzelerinin fiyatları arttı. Kış meyvelerinden portakal mandalina ve greyfurtun fiyatları yükseldi. Muz ve cennet hurmasının yanında kış meyvelerinden mandalina ve greyfurt da zamlandı. Armut fiyatı geriledi. Ortalama sebze kg fiyatı 20,3 TL, ortalama meyve kg fiyatı 19,29 TL oldu. Hesaplamada 22’si sebze ve 8’i meyve olmak üzere toplam 30 üründeki fiyat değişimi dikkate alındı. Ortalama meyve-sebze kg fiyatı bu ay 18,98 TL olarak saptandı. (”Ortalama Meyve-Sebze Fiyatın”a ana yemekleri tamamlayan maydonoz, kıvırcık gibi salata yeşillikleri dâhil edilmektedir.)
● Temel yağ ürünlerinin bulunduğu grupta;
Ayçiçek yağı ve margarin fiyatı sınırlı düzeyde geriledi. Zeytinyağı yüzde 4, tereyağı yüzde 9 zamlandı.
● Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden;
Bir ayda baharatlar yüzde 3, çay yüzde 3, salça, yüzde 5, zeytin yüzde 6, bal yüzde 13, pekmez yüzde 16 oranında; bal yüzde 27, reçel yüzde 5 oranında zamlandı. Ortalama şeker fiyatı sınırlı düzeyde gerilerken tuz ve ıhlamur fiyatı ise sabit kaldı."
Kaynak: Haber Global TV