Türk dostu iş adamı Edzard Reuter hayatını kaybetti

Haber Merkezi
Ekonomi haberleri
Türk dostu iş adamı Edzard Reuter hayatını kaybetti

Türkiye için 'ikinci vatanım' diyen, Mercedes'in üreticisi Daimler-Benz AG Yönetim Kurulu'nun eski Başkanı Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Nazi rejiminden kaçarak ailesi ile Türkiye'ye sığınan Reuter'in 11 yılı Ankara'da geçmişti. İyi derecede Türkçe konuşan Reuter, Türkiye-Almanya ilişkilerinin de önemli aktörlerindendi.

Mercedes'in üreticisi Daimler-Benz şirketinin eski Yönetim Kurulu Başkanı Edzard Reuter'ın 27 Ekim'de Stuttgart'ta hayatını kaybettiği açıklandı. Açıklama Reuter ve eşi adına kurulan Helga ve Edzard Reuter Vakfı'ndan geldi. 

Daimler'in başına geçen Reuter, 8 yıl boyunca şirketi klasik otomobil üreticisinden bir teknoloji devine dönüştürmek istedi. Ancak hedefine ulaşamayınca ardında 36 milyar Mark zarar bıraktı. Reuter'in vizyoner bakış açısı ile şirketini bugünlere hazırlamaya çalıştığı belirtilirken, Daimler'in bugün Çin pazarındaki bağımlılığına dikkat çekiliyor.

AİLESİ İLE BİRLİKTE TÜRKİYE'YE SIĞINDI

Reuter ailesi Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) aktif üyeleriydi. 1935 yılında Hitler rejiminin iktidara gelmesinin ardından aile soykırımdan kaçarak Türkiye'ye sığındı. Reuter'in 11 yılı Türkiye'de geçti. Bu göç Reuter'in bakış açısını değiştirdi ve yaşamı boyunca kültürel çeşitliliğin zenginlik olduğunu savundu. Almanya'nın da bir göç toplumu olma gerçeğiyle yüzleşmesi yönünde çağrılar yaptı.

Nazi rejiminin devrilmesinden sonra ailesiyle tekrar Almanya'ya dönen Reuter, matematik, fizik ve hukuk okudu. 1965'te Mercedes'in üreticisi Daimler-Benz şirketine girdi, 1976'ta şirketin yönetim kurulu üyesi, 1987'de Daimler'in yönetim kurulu başkanı oldu.

'TÜRKİYE İKİNCİ VATAN'

Türkiye-Almanya ilişkilerinin önemli aktörlerinden biri olan Edzard Reuter, Türkiye'yi hep "ikinci vatanı" olarak andı. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecine de destek verdi. Türkiye'nin en belirgin özelliğinin 'misafirperverlik' olduğunu, Ankara'da geçirdiği yılların en kıymetli anıları ve deneyimleri olduğunu söyledi. 

'BU, TÜRKİYE'NİN GÜCÜ'

Reuter, 2014'te verdiği bir röportajdaAnkara'yı 'beklemedikleri biçimde modern bir kent' olarak tanımlamış, "Çünkü eğitime önem veren ve yüzünü modern dünya dönmüş insanların kentiydi Ankara. Tabii bu, tüm Türkiye'ye yayılan bir ruh haliydi. Geçmişle bugün arasında değişmeyen tek şey ise Türk insanın dünyaya açık duruşu. Bu, Türkiye'nin gücü diye düşünüyorum ve umarım değişmez." demişti.

TÜRK-ALMAN İLİŞKİLERİNİN ÖNEMLİ AKTÖRÜYDÜ

Reuter'in ölümü konusunda DW Türkçe'ye konuşan Almanya Türk Toplumu Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, "Reuter Cumhuriyet sonrasının en yakın şahitlerinden, Türk-Alman dostluğunun tüm zorluklara rağmen hep kararlı savunucusuydu. Reuter'in ölümü, bir dönemle ilgili bir nevi tarihi belgenin de yok olması anlamına geliyor" dedi.