TÜİK, enflasyonda seçilmiş madde yayınlamayı bıraktı

Ekonomi haberleri
TÜİK, enflasyonda seçilmiş madde yayınlamayı bıraktı

TÜİK'in açıkladığı Mayıs ayı enflasyonunda şaşırtan bir değişim vardı. Aylık en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerde meyveler tek tek sıralanması yerine "taze meyveler" başlığı altında sıralanmıştı. TÜİK, bunun işaretini 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamasında vermişti

TÜİK'in açıkladığı Mayıs ayı enflasyonunda şaşırtan bir değişim vardı. Aylık en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerde meyveler tek tek sıralanması yerine "taze meyveler" başlığı altında sıralanmıştı. TÜİK, bunun işaretini 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamasında vermişti.

Daha önceki enflasyon açıklamalarında seçilmiş maddelerde "Portakal, üzüm, erik, kiraz" gibi maddeler sıralanırken Mayıs ayı enflasyonunda seçilmiş meyveler "taze meyveler" başlığı altında toplandı. 

Aynı şekilde sebzelerde tek tek listelenmek yerine "Sebze" başlığı altında toplandı. 

Diğer ürünlerde bir sepet haline getirilip yayınlandı.

 

Nisan ayı enflasyonunda seçilmiş madde sayısı 19 iken Mayıs ayı enflasyonunda ise 10 madde sıralandı. 

TÜİK, bunun nedenini 26 Mayıs'ta yaptığı bir duyuruda açıklamıştı.

İlgili açıklama şöyleydi;

"TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ayrıntılı tabloların sunum şekli ve içeriği konusunda kamuoyunda gündeme gelen yapıcı eleştiriler de dikkate alınarak, piyasadaki fiyat hareketlerinin kullanıcılar tarafından daha doğru okunması ve takip edilmesine imkan verecek bazı düzenlemeler yapılacaktır. Bu amaçla Eurostat’ın TÜFE verileri konusundaki dağıtım politikası ve şeffaflık kriterleri de değerlendirilerek, ilerleyen süreçte TÜFE kapsamında yayımlanmakta olan ve Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir. Hazırlık çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yeni yayımlanacak olan tablolarda, geçmiş aylara ait karşılaştırılabilir veriler de yer alacaktır."

 

 

Kaynak: Haber Global TV

TÜİK enflasyon hesaplama anketör