Trabzon'da ailesinin fabrikasının başındaki genç: Gençlerimizin en büyük problemi iş beğenmeme

Trabzon işsizlik

Trabzon'un Hayrat İlçesi'ne bağlı sahilden 22 kilometre uzaklıkta Balaban Mahallesi'nde 3 yıl önce ailesi tarafından kurulan çay fabrikasının Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan Yasin Sönmez, gençlerin iş beğenmemesinden yakındı.

Asıl mesleği mimarlık olan Yasin Sönmez, aile işletmesi olduğu için fabrika yönetiminin başına geçti. Asıl şirketleri İstanbul'da olan Sönmez ailesi, memleketlerinde özellikle gençlerin istihdamına katkı sağlamak için, 3 yıl önce 60 milyon TL'lik bir maliyetle çay fabrikası kurdu. Yılda yaklaşık 7 bin ton yaş çay işleyen fabrikada, 40 kişi istihdam ediliyor.

Gençlere iş imkanı sağlamak istediklerini belirten Sönmez, "Fabrikamız 3 yıl önce hizmete girdi. Fabrikayı kurmadaki amacımız tamamen köydeki gençlere iş imkanı sağlamak. 40 kişi istihdam ediyoruz. Yaz aylarında çay işleme kış aylarında ise paketleme işi yapılıyor. Amacımız memleketimize bir fabrika kurup, buradaki insanlara iş istihdamı sağlayarak büyük şehirlere göçü engellemekti. Fabrikamızda ağırlıklı olarak gençler çalışıyor" dedi. 

Çay sektörüne yeni ürünler kazandırmak istediklerini vurgulayan Sönmez, "Asıl mesleğim mimarlık. Şu an yüksek lisansımı yapıyorum. Aile işletmemiz olduğu için 2,5 yıldır çay fabrikamızın yönetim kurulu başkanlığını yapıyorum. Görev icabı bu işi ben devraldım" şeklinde konuştu. "

Çalışacak kişi noktasında bazı sorunlar yaşadıklarını belirten Sönmez, ""Gençlerimizin en büyük problemi iş beğenmeme. Fabrikamızda genellikle genç arkadaşlarımızı çalıştırıyoruz. Evlerinin hemen önündeki bir işin onlara ne kadar değerli olduğunu anlara aktarmaya çalışıyorum. Amacımız köyümüzde iş istihdamı sağlamak. Kırsaldan büyük şehirlere göçü engelleme noktasında bizimde bir katkımız olsun istiyoruz. Fabrikamız son teknoloji, el değemeden çay üretilen bir tesis. Biz burada bir aile ortamında çalışıyoruz. Çalışanlarımız 3 bin 500 ile 5 bin TL maaş veriyoruz. İş bölümlerine göre maaşları değişiyor"

Kaynak: İHA

Trabzon haberleri