Torba yasa 3'e bölündü!

torba yasa

Sosyal medya düzenlemesi sonrasında Meclis gündemine gelmesi beklenen torba yasa teklifi kurumlardan gelen talepler nedeniyle 90 maddeye kadar çıktı. AK Parti bütçe görüşmeleri öncesinde süreci hızlandırmak için teklifi 3 parçaya bölme kararı aldı.

AK Parti bütçe görüşmeleri öncesinde süreci hızlandırmak için teklifi 3 parçaya bölme kararı aldı. İlk etapta yaklaşık 40 maddeden oluşan, KYK borçlarından icra dosyalarına milyonların beklediği düzenlemeler gündeme getirilecek.

Yeni yasama yılının ilk haftasında Meclis'e sunulması planlanan torba yasa teklifinde yeni yol haritası belirlendi.

Kurumlardan Gelen talepler üzerine 25 maddeden 90 maddeye çıkan teklif, hızlı yasalaşması için üçe bölündü.

İlk etapta milyonların beklediği KYK borçlarından icralık dosyalara önemli düzenlemeleri için 40 maddelik bölüm gündeme taşınacak.

Torba teklifin İçişleri Bakanlığı ile ilgili bölümleri ayrıldı.Bu bölüm ayrı paket olarak hazırlanıp İçişleri komisyonuna gönderilecek. Büyçe görüşmeleri öncesinde plan ve bütçe komisyonu gündeminin tıkanmaması için, mali konulardan oluşan acil paket torba tekşiften ayrılarak yeni bir torba teklif hazırlandı.

İlk torba teklifte, KYK borçlarında fazizin silinmesi ve ana paranın da taksitle ödenmesine imkan tanıyan düzenleme olacak.

Torba teklifte ayrıca halen devam eden kredi uygulamasında fazizi indiren kalıcı bir düzenleme de yer alacak.

Toplamda 4 yıl borç ertelemenin ardından 50 bin liralık ana borcun 300 bin kiraya kadar çıkmasına neden olan uygulama yerine, aynı sürede aynı borcun en fazla yüzde 10 artacağı formül üzerinde duruluyor.

İcralık olan, 2 bin liraya kadar doğalgaz, elektrik ve su ile iletişim borçlarının silinmesine ilişkin düzenleme ile varlık yönetim şirketlerine devredilen kredi borçlarına ilişkin düzenleme de ilk pakette yer alacak.

Kur korumalı mevduat uygulamasında süre uzatımı da ilk torba teklifte yer alıyor.

Pandemi döneminde kısa çalışma ödeneği uygulamasında teftişler sonucu usülsüzlük tespit edilen, bu nedenle de ödenen paranın geri alınması riski oluşan 200 bin dosya ile ilgili de düzenleme yapılacak.

Belirlenen kriterlerle bazı dosyalarda iade zorunluluğu ortadan kaldırılacak.

 

Kaynak: Haber Global TV

torba yasa sosyal medya Meclis Ak Parti