TOGG’un ÖTV’si yüzde 60’tan yüzde 10’a indiriliyor

Ekonomi haberleri
TOGG’un ÖTV’si yüzde 60’tan yüzde 10’a indiriliyor

TBMM'de verilen önergeyle Togg'un yapacağı elektrikli araç üretimini desteklemeye yönelik ÖTV düzenlemesine gidildi.

Togg'un yapacağı elektrikli araç üretimini desteklemeye yönelik ÖTV düzenlemesine gidildi. 160 kW geçmeyen özel tüketim vergisi matrahı 700 bin TL'nin altındaki araçlarda ÖTV yüzde 10 olarak uygulanacak ve böylece Togg tarafından yapılan üretim destelenecek. Bu gelişme yerli otomobil Togg'un fiyatının belirlenmesinde de etkili olacak.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un fiyatına etki edecek yasa teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş düzenlemeye ilişkin bilgi verdi.

Eltiaş, ÖTV alınmayan elektrikli otomobillerde yüksek fiyatlı araçlar dikkate alındığında rekabet zedelendiği için 2021 yılında bu uygulamaya son verildiğini anımsattı. Elitaş, bu durumun yerli otomobil üretimini olumsuz etkileyeceğini bu nedenle ÖTV indirimine gittiklerini belirtti.

Elitaş yeni düzenleme ile yerli üretimi cazip hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

30 BİN YERLİ OTOMOBİL

Devlet Malzeme Ofisi(DMO) Genel Müdürü Mücahit Özdemir, planlanan faaliyetlerinin başında, ilgili Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında DMO tarafından 31 Aralık 2035 tarihine kadar kademeli olarak 30 bin adet elektrikli yerli otomobil alınması geldiğini anımsatarak "Buna göre Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret AŞ (TOGG) ile 2020 yılında imzalanan protokolle 2023 yılında 500 adet 'C-SUV' alımıyla başlamak üzere, toplam 9 bin 500 adet C-SUV, 15 bin 750 C-Sedan ve 4 bin 750 adet C-MPV/VAN alımı planlanmıştır." bilgisini verdi.

TOGG'A ŞARJ LİSANSI

Türkiye'nin otomobili Togg 2023 yılında yollara çıkmaya hazırlanırken, elektrikli araçlarla ilgili adımlar da atılmaya devam ediliyor.

Elektrikli araçların hayatımıza girmesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) bünyesinde kurulan Enerji Dönüşüm Dairesi de sektörle ortak çalışmalar yapıyor.

EPDK'nın verdiği şarj altyapısının gelişimi için verilen şarj ağı işletmeci lisansları ile birlikte elektrikli araç kullanıcıları araçlarını şarj etmede sorun yaşamayacak.

 

Kaynak: AA

ekonomi haberleri