Tesla'nın kurucuları kim? Hayır Elon Musk değil!

Ekonomi haberleri
Tesla'nın kurucuları kim? Hayır Elon Musk değil!

Bugün dünyanın en değerli elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın kurucuları sanılanın aksine Elon Musk değil! Tesla'nın kurucuları 2 elektrik mühendisi adam! Peki bugün ne yapıyorlar?

Elon Musk, 197 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı! Bu kısa bir süre öncesine kadar 200 milyar doların üstündeydi! Ancak Musk, 44 milyar dolarlık Twitter satın alma planını finanse etmek için 22 milyar dolarlık Tesla hissesi sattı. Son olarak geçtiğimiz haftalarda 3.95 milyar dolarlık hisse sattı. Bu 22 milyar dolarlık satışa rağmen Elon Musk hala dünyanın en zengin insanı...

Elon Musk'ın bu zenginliğinin kaynağı çoğunlukla Tesla ve SpaceX'ten geliyor. Musk, son 3.95 milyar dolarlık hisseleri satmadan önce Tesla'nın yüzde 25'ine sahipti.

Elon Musk'ın vaktinin çoğunu satın alıp tek sahibi haline geldiği Twitter'a harcaması Tesla yatırımcılarını endişelendiriyor. Nitekim endişeler yükselen elektrikli araç satışlarına rağmen hisseye yansımış durumda... Tesla hisseleri yılbaşından bugüne yüzde 53 değer kaybetti.

Peki Tesla'nın kurucularının kim olduğunu biliyor musunuz? Sanılanın aksine Elon Musk değil! Tesla Motor'un asıl kurucuları 2 elektrik mühendisi adam!

Tesla'nın kurucuları kim? Hayır Elon Musk değil! - Resim : 1
(Fotoğraf kaynağı: CNBC)

Tesla'nın asıl kurucuları olan elektrik mühendisleri Martin Eberhard ve Marc Tarpenning, 2003 yılında Tesla'yı kurdular. Tesla'nın asıl kurucuları olan elektrik mühendisleri Martin Eberhard ve Marc Tarpenning, Elon Musk ile Tesla'ya A serisi fon toplama esnasında tanıştılar. Musk, 7.5 milyon dolarlık fonun 6.5 milyon dolarını yatırdı. Bu fon Elon Musk'ı Tesla yönetim kuruluna soktu ve ilk spor elektrikli araç Roadster'in üretimine müdahil olmasını sağladı. 

Elon Musk, Paypal satışından elde ettiği serveti Tesla'ya harcadı. Tarihler Ekim 2008'i gösterdiğinde Elon Musk, Tesla'nın 4. Ceo'suydu! Elon Musk, Tesla'ya 2004 yılında katılmıştı.

Kurucu ve CEO Martin Eberhead, Ekim 2008'de yönetim kurulu baskısıyla istifa etti. 

2 Kurucudan biri olan Tarpenning, Tesla Model S'yi geliştirdikten sonra istifa etti. Elon Musk ile hala görüştüğünü söyleyen Tarpenning ayrıldığına pişman olup olmadığı sorusuna "Hayır... Başından sonuna kadar harika bir projede çalıştım ve iyi sonuçlar verdi." dedi. Tarpenning bugün iklim ve çevrecilik üzerine çalışmalar yapan girişimlere destek sağlıyor.

Eberhead ise Tesla'dan ayrıldıktan sonra Volkswagen başta olmak üzere bir çok şirkette çalıştıktan sonra elektrikli araç bataryalarını daha verimli ve daha az maliyetli hale getirmek üzere Tiveni'yi kurdu. Eberhead, elindeki tüm Tesla hisselerini 2007'de sattı.

Her iki kurucunun elinde Tesla hissesi bulunmuyor. Ancak her iki kurucunun yarattığı elektronik kitap okuyucusu E-Rocket başarılı olsaydı, Tesla için sermaye aramalarına gerek kalmayacaktı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

Tesla elektrikli otomobil tesla motor Elon Musk