Sterlin krizi! İngiltere Merkez Bankası'ndan açıklama bekleniyor

Ekonomi haberleri
Sterlin krizi! İngiltere Merkez Bankası'ndan açıklama bekleniyor

Doların küresel para birimleri karşısında güçlenmesinin yanında, İngiltere hükümetinin resesyona karşı vergi indirimi planı açıklamasıyla sterlin 35 yılın dibine geriledi! ve daha da geriliyor! Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası'nın müdahalesini bekliyor!

Doların küresel para birimleri karşısında güçlenmesinin yanında, İngiltere hükümetinin resesyona karşı vergi indirimi planı açıklamasıyla sterlin 35 yılın dibine geriledi! ve daha da geriliyor!

Yatırımcılar İngiltere Merkez Bankası'nın müdahalesini bekliyor! JP Morgan ekonomistleri, BoE Başkanı Bailey'in piyasaları yatıştırmak için sözlü müdahalede bulunmasını veya BoE'nin yazılı bir açıklama yapmasını bekliyorlar. 

Konuyla ilgili Bank Of England'dan herhangi bir yalanlama gelmedi. İngiltere'nin televizyon kanallarından SkyNews'in kaynaklara dayandırdığı haberine göre ise Bank Of England gün içinde bir açıklama yapacak. 

Bu sabah 1.035'e kadar düşen Sterlin/dolar kuru, İngiltere Merkez Bankası'nın müdahalede bulunacağına dair söylentilerle 1.077'e kadar çıktı. 

Geçtiğimiz hafta küresel merkez bankaları faiz artırım kararlarını sürdürürken bazı ülkelerde resesyon endişelerine karşı yeni adımlar atıyor. İngiltere'de geçtiğimiz ay yeni başbakan Liz Truss agresif vergi kesintilerini öngören paketi açıkladı. Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, Cuma günü 45 milyar sterlinlik vergi kesintisi planını duyurduğundan beri sterlin, dolar karşısında her geçen dakika tarihin en düşük seviyelerine geriliyor. Sterlin asya piyaslarında dolar karşısında yüzde 5 düşerek 1,0350'a kadar indi.

Paket, kurumlar vergisinde indirimin yanısıra en zengin kesimden alınan vergilerde ve finansal karlardan alınan vergilerde büyük indirimler öngörüyor.

Bu indirim son 50 yılın en büyük vergi indirimi!

Piyasalar sterlin krizi yaşarken, Sterlin'e yönelik karamsar analizlerde geldi... Yatırım Bankası Nomura, Sterlin/dolar kurunun Kasım sonuna kadar 1,0'a, yıl sonunda 0,975(e ve 2023 ilk çeyrekte 0,95'e gerilemesini bekliyor). 

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers'da Sterlin'in dolar karşısında 1'in altına düşebileceği uyarısını yaparak "İngiltere, gelişmekte olan ülke gibi davranıyor." dedi. 

Allianz`ın baş danışmanı Muhammed El-Erian, İngiltere Merkez Bankası`na (BoE) olağanüstü bir toplantıya giderek faiz artırmasını önerdi. El-Arian, İngiltere Merkez Bankası'nın 100 baz puan artırım yapması gerektiğini söyledi. 

İngiltere Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25'e yükseltmişti.

 

Kaynak: Haber Global TV

İngiltere Merkez Bankası faiz BOE