Spekülasyoncular ekonomiye zarar verdi

Ekonomi haberleri Gündem haberleri Dünya haberleri Enflasyon Türk lirası
Spekülasyoncular ekonomiye zarar verdi

Bir takım çevreler tarafından geçtiğimiz hafta ortaya atılan spekülasyonlar piyasalarda olumsuz etki yarattı. Öte yandan ekonomideki dalgalı seyre rağmen ihracattaki artış yüzleri güldürüyor.

Ekonomideki dalgalı seyir sürerken, bir takım çevrelerin ortaya attığı speküslasyonlar bir haftalık süreçte olumsuz yansımalara neden oldu Öyle ki, Merkez Bankası'nın swap hariç net rezervi geçen hafta 4,3 milyar dolar azalmış durumda. Şimşek istifa ediyor dedikoduları döviz talebini artırınca, Merkez Bankasının satış yoluyla kuru dengelediği için azalma olduğu belirtilmekte.

PARİTE ARTTI

Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatları 23 Ağustos haftasında parite etkisiyle 3,4 milyar dolar artarken, olumlu tablolar kadar olumsuz seyir de söz konusu. Öyle ki; Ticari kredilerde büyüme hızı 6 ayın en düşüğünde. 13 haftalık yıllıklandırılmış ve kur etkisinden arındırılmış büyüme yüzde 21.3 seviyesinde. Piyasa ve ekonomiden yansıyan olumlu gelişmelerin başında ise ihracat rakamları geliyor. Türkiye’nin ihracatı Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artarak 22 milyar 510 milyon dolar, ithalatı ise yüzde 7,8 azalışla 29 milyar 805 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı, Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 41,8 azalarak 7 milyar 295 milyon dolara geriledi. Anaslistler ise ihracatçıların kur ile ilgili tüm şikayetlerine rağmen ihracat arttığını, ayrıca ana ihracat pazarımız olan AB’deki düşük talebin de ihracatı olumsuz etkilediği bir dönemde ihracatın artmasının önemli olduğunu belirtiyorlar.

IMF GÜNCELLEDİ

Diğer yandan IMF Türkiye ziyaretine ilişkin raporunda, Türkiye’nin genel politika karışımını sıkılaştırarak kriz risklerini önemli ölçüde azalttığını yazdı. Ayrıca 2024 sonu büyüme beklentisini yüzde 3,4, enflasyon beklentisini ise yüzde 43 olarak belirtti. OVP’deki büyüme tahmininin 2024 için yüzde 3,5’e civarına düşürülmesi bekleniyor.

DeutscheBank ve Citibank ise son yayınladıkları raporlarında TL tavsiyelerini yineledi. Raporlarda son dönemde TL'deki değer kaybına rağmen Dolar/TL kurunun hala ima edilen seviyesinden düşük kalabileceği belirtilmekte. Analistler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Ağustos ayına ilişkin para politikası kurulu toplantı özetinde aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin düşüş sağlanana kadar sıkı duruşun süreceğini vurguluyorlar.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel