İki Fed yöneticisi görevi bıraktı

İki Fed yöneticisi görevi bıraktı

ABD Merkez Bankası'nın iki bölgesel başkanı, bazı tartışmalı hisse senedi işlemlerinin açığa çıkmasının ardından görevi bırakma kararı aldı.

ABD Merkez Bankası’nda (Fed) yetkililerin yatırımları ile ilgili tartışmalar sürerken iki üyeden görevi bırakma kararı geldi. Tartışmalı hisse senedi alım satımları ortaya çıkan Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan emekli olacağını, Boston Fed başkanı Eric Rosengren ise sağlık nedenleriyle erken istifa edeceğini duyurdu.

İki üyenin mali beyanlarında geçen yıl önemli hisse senedi alım satımları yaptıkları görülmüş bu da çeşitli etik tartışmalarına sebep olmuştu. Bazı uzmanlar Fed yetkililerinin elinde bulundurabileceği varlıklara ilişkin kuralların sıkılaştırılması gerektiğini savunuyor.

 

NE OLMUŞTU?

Kaplan ve Rosengren’in geçtiğimiz haftalarda açıklanan 2020 mali durum bildirimlerinde Fed’in 2020’de satın aldığı bazı finansal varlıkları ellerinde tuttukları ortaya çıkmıştı. Bu işlemler ABD basınında yoğun eleştirilere konu oldu. Başkanların para politikasını yönetirken bankanın satın aldığı varlıkları elinde tutuyor olması etik tartışmalara sebep oldu.

Kaplan ve Rosengren, yaptıkları işlemlerin kurallara uygun olduğunu belirtse de ellerindeki hisse senetlerini satacaklarını ifade etmişti.

FED BAŞKANI'NDAN ENFLASYON UYARISI

Fed, Başkan Powell'ın 28 Eylül'de ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesinde Koronavirüs Yardım, Destek ve Ekonomik Güvenlik Yasası'na (CARES) ilişkin yapacağı konuşmanın metnini yayımladı.

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılamadaki ilerleme ve benzeri görülmemiş maliye politikası eylemlerinin toparlanmaya güçlü destek sağladığını belirten Powell, ekonominin güçlenmeye devam ettiğini aktardı.

Powell, reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) yılın ilk yarısında güçlü bir hızda yükseldiğine işaret ederek, büyümenin ikinci yarıda da güçlü bir hızla devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

 

Salgından en olumsuz etkilenen sektörlerin son aylarda iyileştiğini ancak Kovid-19 vakalarındaki artışın bu sektörlerin toparlanmasını yavaşlattığına dikkati çeken Powell, genel ekonomik faaliyette olduğu gibi işgücü piyasasındaki koşulların da iyileşmeye devam ettiğini belirtti.

Powell, devam eden Kovid-19 korkusu gibi salgınla ilgili faktörlerin istihdam artışı üzerinde ağırlık oluşturduğunu ifade etti.

"Delta varyantı ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına neden oldu"

Enflasyonun yükseldiğini ve muhtemelen gelecek aylarda ılımlı hale gelmeden önce yüksek kalmayı sürdüreceğini vurgulayan Powell, ekonominin normalleşmesi ve harcamalardaki toparlanma devam ederken, özellikle bazı sektörlerdeki arz dar boğazları nedeniyle fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskılar görüldüğünü, bu etkilerin beklenenden daha büyük ve uzun süreli olduğunu ancak enflasyonun uzun vadeli yüzde 2 hedefine doğru gerilemesinin beklendiğini aktardı.

Powell, ekonomik faaliyetin durması gibi yeniden normale dönme sürecinin de "benzersiz" olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"Normalleşme devam ederken, dar boğazlar, istihdam zorlukları ve diğer kısıtlamalar beklenenden daha büyük ve kalıcı olabilir, enflasyon için yukarı yönlü riskler oluşturabilir. Sürekli yüksek enflasyon ciddi bir endişe haline gelirse, kesinlikle yanıt verir ve enflasyonun hedefimizle tutarlı seviyelerde olmasını sağlamak için araçlarımızı kullanırız."

 

Ekonominin gidişatının virüsün seyrine bağlı olmaya ve görünüme yönelik risklerin sürdüğünü belirten Powell, Delta varyantının vakalarda artışa yol açarak ekonomik toparlanmanın yavaşlamasına neden olduğunu ifade etti.

Powell, aşılamada devam eden ilerlemenin daha normal ekonomik koşullara dönüşün desteklenmesinde yardımcı olacağını vurguladı.

Fed Başkanı Powell, "Fed olarak toparlanmanın tamamlanması için gereken süre boyunca ekonomiyi desteklemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız." değerlendirmesinde bulundu.