Piyasalar merakla bekliyordu! FED faiz kararını açıkladı

Piyasalar merakla bekliyordu! FED faiz kararını açıkladı

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Piyasaların beklediği haber geldi. ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını duyurdu.

FED, beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bıraktı.

Fed, varlık alımlarını azaltma hızını, aylık 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarma kararı aldı. 

FED'den yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Enflasyon gelişmeleri ve iş gücü piyasasındaki daha fazla iyileşme ışığında, Komite, net varlık alımlarının aylık hızını hazine tahvilleri için 20 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetler için 10 milyar dolar düşürmeye karar verdi. Ocak ayından itibaren Komite, hazine tahvillerini ayda en az 40 milyar dolar ve ipoteğe dayalı menkul kıymetleri ayda en az 20 milyar dolar artıracak."

POWELL’DAN AÇIKLAMALAR

Fed Başkanı Powell, kararın ardından basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Powell konu ile ilgili şunları söyledi:

“Ekonomik gelişmeler ve görünümdeki değişiklikler, para politikasında da değişiklikler gerektirdi. Son haftalarda koronavirüs vakalarının artması ve omicron varyantının hayata geçmesi ile birlikte görünüme dair riskler oluşmuştur.

Virüsün etkisini ve arz tarafındaki kısıtları düşündüğümüz zaman hızlı büyüme öngörüyoruz. Büyüme için bu yıl medyan tahmin yüzde 5,5, önümüzdeki yıl için yüzde 4.

İstihdam artışları son aylarda güçlü. İşsizlik oranı ise büyük oranda düştü. İşsizlik son toplantıdan beri 0,6 puan düşüş gösterdi. İş katılımında artış, kasımda iyi görünümde ancak bir miktar baskılandı. Bunda pandeminin de etkisi var. Ücretler de yıllardır görünmeyen şekilde artıyor. Önümüzdeki günlerde iş piyasasının iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz.

ENFLASYON VURGUSU

Arz ve talep tarafındaki dengesizlikler ekonominin açılması ile alakalı olarak yüksek enflasyona katkı sağlamaya devam etti. Bu beklenenden daha uzun sürdü. Virüs de buna katkı sağladı. Bu nedenle yüksek enflasyon beklediğimizin çok üzerindedir. Büyük olasılıkla önümüzdeki yıl da yüksek kalmaya devam edecektir. Yüksek enflasyonu destekleyen şeyler pandemiden kaynaklanmaktadır.

Enflasyonun önümüzdeki yıl sonunda yüzde 2’lik hedefimize yaklaşmasını bekliyoruz. Yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarını zorluk yaşayan insanları daha fazla etkiliyor. Ekonomiyi ve güçlü iş piyasasını desteklemek adına ve enflasyonun kemikleşmesini engellemek amacıyla araçlarımızı kullanacağız.

FAİZ VE TAPERİNG AÇIKLAMASI

Tam istihdamın gelecek yıl yakalanacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının maksimum istihdama ulaşana kadar sıfırda kalmasını bekliyoruz.

Varlık alımlarının azaltılması tamamlanmadan faiz artırma planımız yok.

Bu yılki toplantıda taperingi de yüksek enflasyon baskısı ve işgücü piyasasının hızlı güçlenmesi nedeniyle  hızlandırdık.

İş gücüne katılım oranının ciddi şekilde artmasını bekliyorduk, yüksek katılım oranına ulaşmak beklediğimizden daha uzun sürecek.

Hedeflerimizi dengelemek ifadesi, yüksek enflasyon nedeniyle tam istihdama ulaşmadan önce faiz artırımı olasılığının bulunduğuna işaret ediyor.

"EKONOMİ YAVAŞLARSA FAİZ ARTIRIMI DA YAVAŞLAR"

Eğer ekonomik durum bizim tahminlerimizden farklı gelişir ise faiz tahminlerimiz de değişir. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarına bakarak politikamızı ayarlıyoruz.

Eğer reel ücretler verimlilik büyümesinden daha yüksek artış gösterir ise, şirketler üzerinde baskı yaratır. Eğer ekonomi yavaşlar ise bu faiz artırımlarını yavaşlatır. Enflasyon hedefin çok üzerinde, maksimum istihdama ulaşmayı çok uzun süre bekleyemeyiz”

 

ABD Merkez Bankası FED son dakika fed faiz kararı