Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi? Bakan Dönmez'den flaş açıklama

Ekonomi haberleri Zam Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez

Doğalgaz ve elektriğe zam gelecek mi? Bakan Dönmez "Yeni yılda böyle bir durum olmayacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Dönmez'in açıklamalarından satır başları: 

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM GELECEK Mİ?

Doğal gaz fiyatlarının belirlenmesine ilişkin biraz önce bu soruya da bir yerde cevap vermiş olduk. Arkadaşlar şu anda çalışıyorlar, ilk değerlendirmelere göre yılbaşında herhangi bir zam söz konusu değil. Kısa süre içerisinde takvimi açıklayacağız inşallah.

Şu an yoğunlaştığımız yerler daha önce petrol ve gaz bulduğumuz yerler. Çünkü potansiyel olarak güçlü alanlar. Ama İç Anadolu’da da, Ege’de de, Doğu Anadolu’da da araştırmalarımıza yoğunluk vereceğiz. Oradan da gelen veriler nasıl olursa ona göre ilerleyeceğiz. Daha önce Adana’da kimsenin aklına gelmezdi petrol veya gaz bulunacağı, orada keşifle birlikte yeni bir sayfa açılmış oldu. Karadeniz’i kimse düşünmüyordu belki, orada olumlu gelişmeler oldu. Araştırmadıkça buna net cevap vermek mümkün değil. Ama bizim için kara ve deniz alanlarımızın her birini potansiyel araştırma alanı olarak görüyor ve değerlendiriyoruz. O şekilde ilerliyoruz.

RUS GAZININ TÜRKİYE ÜZERİNDEN İHRAÇ EDİLMESİ

Bu konunun hukuki, ticari ve teknik yönden ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekiyor. Avrupa’daki emsal borsalar, piyasalar nasıl çalışıyor, bunlarla alakalı bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler vardı. Bunları da tekrar masaya yatırarak hem alıcıyı, hem de satıcıyı tatmin edecek, memnun edecek, güvenle bu piyasada işlem yapabilecek bir merkez hedefliyoruz.

Hem Rusya’yla da hem de diğer kaynak ülkeleriyle görüşüyoruz. Sayın Putin’in böyle bir teklifi de oldu. O ve benzeri teklifler de bu sürecin daha hızlı ilerlemesine destek verdi. Bunları bütün paydaşlarla birlikte değerlendiriyoruz.

Takvimle ilgili olarak bugünden belki çok net bir şey söyleyemeyiz ama 3-5 ayda halledilecek bir konu değil şüphesiz. Bizim hedefimiz bir yıl içerisinde böyle bir piyasayı hayata geçirmek. Belki kalıcı bir piyasadan önce geçiş döneminde, daha sınırlı sayıda piyasayla başlayabiliriz. O zaman süre biraz daha öne çekilmiş olur.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI YÜZDE 50’NİN ALTINA ÇEKECEĞİZ

Gelecek vizyonumuzu da şöyle özetleyebiliriz. Yakın bir gelecekte yılsonuna kadar inşallah Türkiye ulusal enerji planı uzun dönemli kamuoyuna açıklayacağız. 2021 yılında yüzde 71 olan birincil enerjideki dışa bağımlılığımızı önümüzdeki 10 yılda yüzde 50’nin altına, 2053 ise yüzde 13’ler seviyesine çekeceğiz. Enerji bağımsızlığı yolunda karada ve denizde yapılan ve yapılacak petrol ve doğal gaz keşifleri bizim en kritik, temel belirleyici unsurlarımızdan birisi olacak. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme hedefiyle uyumlu olarak dünyada en fazla enerji arzı sağlayan ilk 10 ülke arasına gireceğiz. Nükleer enerji elektrik üretiminde önemli bir yere sahip olacak. Sektörlerin enerji verimliliği konusundaki dönüşümü artarak devam edecek. Elektrik ve ısı üretimi kaynaklı emisyonları 2053 net sıfır emisyon hedefiyle uyumlu olacak şekilde azaltacağız. Enerji üretiminde fosil yakıtların payını önemli ölçüde azalırken, yenilenebilir enerjinin payı da artacak.

 

Kaynak: Haber Global TV

Bakan Dönmez zam haberleri