Bakan Nebati açıkladı: İşverene EYT desteği belli oldu

Ekonomi haberleri Nureddin Nebati son dakika

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin açıklama yaptı. İşverene verilecek EYT desteğinin de boyutu belli oldu.

Son dakika haberi... Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Kredi Garanti Fonu desteklerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Nebati, kredi desteklerinin tutarlarını tek tek açıkladı. İşverene verilecek EYT desteğinin tutarı da 25 milyar TL olarak açıklandı.

Bakan Nebati'nin açıklamaları:

Enflasyon son iki ay itibarıyla düşüş eğilimine girdi, bu eğilim bundan sonra da devam edecek. 2022 yılında enflasyonun olumsuz etkilerinden vatandaşımızı korumak için 278,7 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik.

KGF DESTEK PAKETİ: 200 MİLYAR LİRA KEFALETE 250 MİLYAR TL KREDİ

200 milyar TL kefalete 250 milyar TL kredi vereceğiz. Tüm bankaların içsel derecelendirmelerini dikkate alan standart derecelendirmeyi oluşturduk. Firmaları finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ödemeye göre 5 gruba ayırıyoruz. Kullandırılan kredilere ilişkin ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Fatura takipleri tamamen elektronik ortamda olacak, amaç dışı kredi kullanımı engellenecek. 

Sahte fatura ile belgelendirme, gerçeğe aykırı beyan, kredi ile döviz alınması ve aynı bankadaki geçmiş kredi borçlarının kapatılması durumlarını affetmiyoruz. İzleme listesi uygulamasını bunun için hayata geçirdik. Bu firmaların hazine destekli kefalet sisteminden yararlanması söz konusu olmayacak.

İŞVERENE EYT İÇİN KIDEM TAZMİNATI DESTEĞİ BELLİ OLDU

Bugüne kadar açıkladığımız destek paketleri ile firmalarımızın tüm sabit işletme harcamalarını destekleyerek 1 milyon 240 bin firmamıza 599 milyar TL işletme kredisi sağladık. 35 milyar TL kefalet limitini haiz İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerimizin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlıyoruz. 15 milyar TL kefalet limitini haiz İmalat Sanayii Destek Paketi ile ülkemiz imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışını sağlayarak imalat sanayii sektöründe yer alan yatırımları destekleyeceğiz. 25 milyar TL kefalet limitini haiz EYT Destek Paketi ile işverenlerimizin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükünü hafifletmeyi amaçlıyoruz. 10 milyar lira kefalet limitine haiz bölgesel KOBİ destek paketi ile yatırım, istihdam ve ihracat odaklı yatırımlara destek sağlıyoruz. 10 milyar TL kefalet limitini haiz Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile imalat sanayi öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek sağlayarak, bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı veriyoruz.

KADIN GİRİŞİMCİ DESTEK PAKETİ

4 milyar TL kefalet limitini haiz Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimcilerimizi ve kadın kooperatiflerimizi destekleyerek kadın girişimciliği ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız.

7 milyar TL kefalet limitini haiz Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülkemiz ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmaları destekleyeceğiz.

10 milyar TL kefalet limitini haiz Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara finansman desteği sağlayarak faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürmelerine destek olacağız.

20 milyar TL kefalet limitini haiz Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine uygun maliyetli finansman imkânı sağlayacağız.

10 milyar TL kefalet limitini haiz Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarımızı destekleyeceğiz.

250 milyar liralık kredi paketinin ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Hangi paketin hangi alanında bir sıkıntı olursa hazırız, limit doldu, artırmaya hazırız, yeter ki üretin. 

"MÜCADELE EDECEĞİMİZ TEK ALAN KALDI..."

Önümüzde mücadele edeceğimiz tek alan kaldı, kasımda boynunu kırdık, aralıkta belini kırdık, enflasyonla mücadele, tek bir alandayız. Parmak ısırtacağız inşallah. Türkiye Yüzyılı'na hayırlı bir 'merhaba' ile başlıyoruz.  Olağanüstü dönemin olağanüstü koşulları bitti. Hedeflere Cumhurbaşkanımız önderliğinde hızlanarak gideceğimiz sürece girdik. Özel banka temsilcilerine de ellerini taşın altına koydukları için teşekkür ediyorum. 

Kaynak: Haber Global TV

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Kredi Garanti Fonu son dakika