Avrupa Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı

Ekonomi haberleri
Avrupa Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası politika faizini 0.50 baz puan artırdı. Beklentiler yüzde 0.25 oranındaydı. Böylece Avrupa Merkez Bankası, 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Avrupa Merkez Bankası politika faizini 0.50 baz puan artırdı. Beklentiler yüzde 0.25 oranındaydı. Böylece Avrupa Merkez Bankası, 11 yıl sonra ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.

Kararın ardından Euro/dolar paritesi 1.01970'ten 1.02376'a sıçradı. Euro/TL paritesi de 18.1284 TL'ye çıktı.

Avrupa Merkez Bankası, temmuzda faiz artırım mesajı vermişti. Ancak bu artışın ne oranda olacağı belirsizdi. Yüksek enflasyona yanıt vermek istiyor ancak enerji konusundaki Rusya'ya bağımlılık elini kolunu bağlıyordu. Piyasa, ECB'nin elinin Fed kadar rahat olmadığı görüşündeydi. Ancak bir kaç gün önce ECB'ye yakın kaynaklardan gelen haberler ECB'nin 50 baz puan faiz artırımını da tartışacağı yönündeydi. Bu haberler euro'nun yönünü dolar karşısında tarihi diplerden yukarıya doğru çevirmişti. 

Euro Bölgesinde en son yıllık tüketici fiyatları yüzde 8,6, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 3,7 olarak açıklandı. ECB'nin enflasyon hedefi yüzde  2'de bulunuyor. ECB'den yapılan açıklamada enflasyon ile ilgili olarak "Yönetim Konseyi'nin gelecekteki politika faizi patikası verilere bağlı olmaya devam edecek ve yüzde 2 enflasyon hedefinin orta vadede gerçekleştirilmesine yardım edecek. Politika normalleştirme çerçevesinde Yönetim Konseyi aşırı likidite tutulmasının ücretlendirilmesi için seçenekleri değerlendirecek" ifadeleri de yer aldı. 

ECB, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranını gösteren faiz oranını yüzde -0,50'den yüzde 0,00'a, marjinal faiz oranını yüzde 0,25'ten yüzde 0,75'ye yükseltti.

ECB'den yapılan açıklamada faiz oranlarının önümüzdeki dönemde daha da normalleştirilmesinin uygun olacağı ifade edildi. 

ECB'den yapılan açıklama şöyle;

"Bugün yapılan önden yüklemeli faiz artırımı ile negatif bölgeden çıkılması, Yönetim Konseyi'ne faiz kararlarında toplantıdan-toplantıya verileri değerlendirme yaklaşımına bir geçiş yapma imkanı verecek. Üye ülkeler arasında getiri farkı ayrışmasına karşı yeni bir tahvil alım programı başlatılacak."

Piyasalar dikkatini ECB Başkanı Lagarde'den gelecek açıklamalara odaklandı.

ECB BAŞKANI LAGARDE: ENFLASYONDAKİ YÜKSELİŞİN NEDENLERİNDEN BİRİ ZAYIF EURO

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'nin açıklamaları;

"Ukrayna'daki savaş ekonomik aktivitede büyümeyi engellemeye devam ediyor. Şirketler yüksek maliyetlerle ve tedarik zinciri aksaklıkları ile karşı karşıya olmaya devam ediyor. Arz tarafındaki dar boğazlar hafifleyebilir. Üçüncü çeyrek sonuçlarına turizm yardım edecek. 

Küresel enerji fiyatları yakın vadede yüksek kalmaya devam edebilir. Fiyat baskıları giderek daha fazla sektöre yayılıyor.

Enflasyon baskılarında yükseliş zayıf eurodan da kaynaklanıyor. Fiyat baskılarının hafiflemesi için enerji maliyetleri istikrar kazanmalı ve arz darboğazları hafiflemeli. Enflasyon bekleyişlerinin hedefin üzerinde olduğuna dair işaretlerin takip edilmesi gerekli. Enflasyon için riskler yukarı yönlü. Bu konuda riskler yoğunlaşmış durumda." 

Başkan Lagarde, tüm üyelerin 50 baz puan artırım yönünde oy kullandığını söyledi.

 

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

ecb Avrupa Merkez Bankası euro