Asgari ücrette ilk toplantı 7 Aralık'ta! Türk-İş açıkladı: İstediğimiz rakam olmazsa o masada olmayacağız

Asgari ücret Vedat Bilgin Ekonomi haberleri
Asgari ücrette ilk toplantı 7 Aralık'ta! Türk-İş açıkladı: İstediğimiz rakam olmazsa o masada olmayacağız

Son dakika haberine göre; Asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları için takvim belirlendi. İlk toplantı 7 Aralık, ikinci toplantı 14 Aralık'ta yapacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, "Arzu etmediğimiz rakam olursa masada olmayacağız" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, görüşme takvimi için Türk-İş ve TİSK başkanlarıyla bugün bir araya geldi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2023 yılı asgari ücretini belirlemek üzere ilk toplantısını 7 Aralık, ikinci toplantıyı 14 Aralık'ta yapacak. Toplantılar saat 14.00'da Bakanlık'ta yapılacak. 

Toplantıların ardından 2023 asgari ücret zammı belli olacak. Asgari ücret zammının aralık ayının son haftası itibariyle açıklanması bekleniyor.

"TEBESSÜM ETTİRECEK RAKAMA İMZA ATARIZ"

Görüşme sonrası açıklama yapan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, şunları ifade etti: 

Asgari ücreti 4 aydır herkes konuşmaya devam ediyor. Uygulama Şubat'ın 1'inde olacak, arada 60 gün var, biz asgari ücret konuşuyoruz.  Konuşulduğu zaman bu milletin cebine para falan girmiyor. Geçmişte aralık sonunda belli oluyordu, bu rakam hemen belli olsun da kamuoyu bunu konuşuyor, bu mesele bitsin. Ne zaman rakam konuşulsa raflarda fiyatlar artıyor.

Tedirginliğim oydu rakam konuşmamakla ilgili. Geçen sene bu vakitlerde peynir 35 liraydı, şu anda 140-150 lira. İşini düzgün yapan marketler var ama işini düzgün yapmayanlar da var. Bunu en iyi emekli, işsiz, işçi biliyor. İnşallah tarafları memnun edecek rakam çıkarsa, arzumuz üçümüz beraber imza atalım ama arzu etmediğimiz rakam olursa masada olmayacağımızı yine ifade ediyoruz.

"ASGARİ ÜCRET MAALESEF GEÇİM ÜCRETİ OLDU"

Asgari ücret üzerinde çalışanlar var bu ülkede. Asgari ücret ne? Yeni işe başlayanlarla ilgili. Öyle bir noktaya geldi ki asgari ücret maalesef geçim ücreti oldu bu ülkede. Bir de asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar oluyor. Hükümetin bunun da önüne geçmesi lazım.

Onun dışında 10 yıldır, 20 yıldır teknik elemanlar var, uzmanlar var. Onların bir konumu var. Onun ötesinde çalışma hayatının beklediği sorunlar var.

Bizim hükümetten, bakanlıktan EYT gündemde, bir an evvel ülke gündemine gelsin. Geçici işçi ile ilgili sıkıntımız var, taşeronla ilgili sıkıntımız var, vergiyle ilgili sıkıntımız var. İşyerlerinde bizim promosyonla ilgili özel sektörün bir bölümü veriyor, bir bölümü vermiyor, bununla ilgili sıkıntımız var. Bunların tamamı ocak ayının ortası veya sonunda çözülmesi gerekiyor. İşçiler tabanda bunu bekliyorlar. Bununla ilgili taşerondaki arkadaşlar bekliyor, geçici işçi bekliyor. Asgari ücret kadar onlar da kamuoyu için, bizim için önemli.

Özellikle vergiyle ilgili her ortamda ifade ediyorum. Biz evvelden aralık ayının sonunda giriyorduk yüzde 27'ye, şimdi mayısın sonunda, haziranın başında yüzde 27'ye giriyoruz. Bununla ilgili bir düzenleme gerekiyor. Asgari ücretle mesele bitmiyor. 

Kaynak: Haber Global TV

asgari ücret zammı Asgari Ücret Tespit Komisyonu TÜRK-İŞ TİSK Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin