SoftBank'ın Vision Fund'ı 17.7 milyar dolar kaybetti

SoftBank'ın Vision Fund'ı 17.7 milyar dolar kaybetti

SoftBank'ın Vision Fund'ı WeWork ve Uber'deki kayıpların etkisiyle 17.7 milyar dolar kaybetti. Bu gelişmelerin ardından AliBaba kurucusu Jack Ma yönetim kurulu üyesi olduğu SoftBank'tan istifa ettiğini açıkladı.

Softbank Gorup Corp., geçen mali yılda Vision Fund'ın 1.9 trilyon yen (17.7 milyar dolar) değer kaybettiğini açıkladı. WeWork ve Uber Technologies Inc. de dahil olmak üzere yatırımlarının bilanço değerinin azaltılması bu düşüşte etkili oldu.

Şirket, Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, Mart ayında sona eren 12 ayda toplam 1.36 trilyon yen faaliyet zararı ve 961.6 milyar yen net zarar kaydetti.

Tokyo merkezli şirketin kurucusu Masayoshi Son'un 100 milyar dolarlık Vision Fund'ı bir yıl önce kara en fazla katkıyı sağlarken şimdi karı en fazla aşağı sürükleyen birimi oldu. Uber'in geçen Mayıs'ta hayal kırıklığına uğratan halka arzını WeWork'ün Eylül'deki çöküşü ve SoftBank'ın kurtarışı takip etti.

Şimdiyse Son, koronavirüsün paylaşım ekonomisi ağırlıklı start-up'ların oluşturduğu portföyü üzerindeki etkisiyle mücadele ediyor.

Uber'in hisse fiyatındaki düşüş Vision Fund'ın söz konusu dönemdeki kaybının yaklaşık 5.2 milyar dolarlık kısmından sorumlu. WeWork'ün katkısı 4.6 milyar dolar ve 7.5 milyar dolar da portföyün geri kalanından geliyor. 88 şirkete yatırım yapmak için 31 Mart itibarıyla 75 milyar dolar harcayan Vision Fund'ın değeri 69.6 milyar dolar.

JACK MA SOFTBANK'TAN İSTİFA EDİYOR

SoftBank Group, Alibaba Group'un kurucu ortağı Jack Ma'nın 13 yıl boyunca yönetici olarak görev yaptıktan sonra yönetim kurulundan istifa edeceğini söyledi. Ma'nın istifası, SoftBank Group'un yıllık hissedar toplantısı tarihi olan 25 Haziran'da geçerli olacak.

Şirket istifaya gerekçe göstermedi, ancak Jack Ma geçtiğimiz yıl hayırseverliğe odaklanmak için iş rollerinden geri çekildi. Ma, geçtiğimiz eylül ayında Alibaba'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı şirketin CEO'su Daniel Zhang'e devretti.

Ma'nın Softbank Group başkanı ve CEO'su Masayoshi Son ile uzun bir iş ilişkisi var. SoftBank, e-ticaret şirketinin kuruluşundan bir yıl sonra 2000 yılında 20 milyon dolarlık yatırım yaptığı Alibaba'nın ilk büyük destekçilerinden biriydi. Şubat 2020 SEC itibarıyla SoftBank, Alibaba hisselerinin yaklaşık yüzde 25,1'ine sahipti. Alibaba'daki hissesi şu anda 100 milyar dolardan fazla değere sahip ve bu da Alibaba'yı SoftBank'in en değerli yatırımı haline getiriyor.

Softbank Mali İşler Direktörü Yoshimoto Goto'nun yaptığı açıklamaya göre, Jack Ma'nın ayrılması sonrasında SoftBank'in Yönetim Kurulu'nda üye sayısı 13'e çıkarılacak ve bu çerçevede 25 Haziran'da yapılacak genel kurulda 3 yeni yönetim kurulu üyesinin atanması ele alınacak. Bu 3 yeni üye ise SoftBank Group CFO'su Yoshimitsu Goto, Cadence Design Systems CEO'su Lip-Bu Tan ve Waseda Business School profesörü Yuko Kawamoto olarak açıklandı.

softbank jack ma