Sinema salonlarına 15,9 milyon lira deste

sinema
Sinema salonlarına 15,9 milyon lira deste

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 74 ildeki 159 sinema salonuna 15,9 milyon lira destek sağlanacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, koronavirüs salgını nedeniyle kapılarını kapatmak zorunda kalan sinema salon işletmecilerine, “Yerli Film Gösterim Desteği” kapsamında 15,9 milyon liralık destek aktaracak. 

TÜM İŞLETMECİLER FAYDALANABİLECEK

Sinema sektörünün yoluna daha güçlü bir şekilde devam edebilmesi amacıyla Bakanlık tarafından sağlanacak destekten başvuru yapılan tüm illerdeki sinema salonu işletmecileri faydalanmış olacak. 

DESTEK ALAN SİNEMA SALONLARININ LİSTESİ

Destek alan sinema salonlarının listesi Bakanlık Sinema Genel Müdürlüğü'nün https://sinema.ktb.gov.tr/TR-281515/2021-1-sayili-sinema-destekleme-kurulu-karari-aciklandi.html internet adresinde yayımlandı.

CUMHURBAŞKANI KARARI İLE "EĞLENCE VERGİSİ" SIFIRA İNDİRİLMİŞTİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın girişimleriyle 23 Aralık'ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sinema biletleri üzerinden alınan “Eğlence Vergisi” oranı 1 Haziran 2021’e kadar sıfıra indirilmişti. Buna ek olarak önceki süreçte sinema biletlerine uygulanan “KDV” oranı da yüzde 1’e indirilmişti.

DEĞİŞİKLİKLE BAŞVURU ŞARTLARI ESNETİLMİŞTİ

Sinema salonu işletmecilerinin pandemi döneminde yaşadıkları sorunların aşılması amacıyla Sinema Sektörünün Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yapılmış ve yapılan değişiklikle daha fazla sinema salonunun destekten faydalanabilmesinin de önü açılmıştı. 

Başvuru aşamasında istenen koltuk sayısı ve seans gösterim sınırları düşürülürken, destek ödemeleri daha etkin hale getirildi. Daha önce bir yıl içerisinde 12 olan film gösterim şartı altıya indirilerek sinema salonu işletmecilerinin destekten daha kısa sürede faydalanabilmeleri sağlandı. Diğer taraftan, destek başvuru şartı olan 60 koltukluk sinema kapasitesi 50'ye düşürülerek daha fazla sinema salonunun destekten faydalanabilmesinin önü açıldı.

Yapılan değişiklikle destek tutarının yarısının defaten ödenebilmesi hüküm altına alınarak, sinema salonlarının kapalı olduğu dönemde de destekten faydalanmasına imkan sağlandı. Destekler bugüne kadar desteğe ilişkin gösterim yükümlülüklerinin yerine getirilmesinden sonra aylık dönemler halinde ödeniyordu.

Ayrıca Bakanlıkça verilen ve dilimler halinde ödenen “ilk uzun metrajlı kurgu film yapım”, “uzun metrajlı sinema film yapım”, “ortak yapım”, “çekim sonrası”, “dağıtım ve tanıtım” destek türlerinde destek tutarının tamamının tek seferde ödenebilmesine imkan tanındı.

Kaynak: İHA

Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema salonları sinemalar açık mı