Sigara ve alkollü içkilere zam yolda! "3 Ocak'a kadar..."

Ekonomi haberleri Zam
Sigara ve alkollü içkilere zam yolda! "3 Ocak'a kadar..."

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, Cumhurbaşkanı Kararı'yla aksi yönde bir oran belirlenmediği sürece tütün ve içki ürünlerinde otomatik olarak bir ÖTV zammı geleceğini söyledi.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, Cumhurbaşkanı Kararı ile aksi yönde karar alınmadıkça tütün ürünlerinde otomatiğe bağlanmış ÖTV artışının olacağını söyledi. Bingöl, böyle bir durumda tütün ürünlerinin 3 Ocak 2023 sabahı ‘otomatik olarak’ yüzde 25-30 bandında artacağını belirtti.

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, vergiyedair.com'da yazdığı köşe yazısında 2023'te devreye girmesi beklenen zamlara değindi.

Bingöl söz konusu köşe yazısında tütün ürünleri üzerinden alınan maktu/asgari maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarlarının altı ayda bir ÜFE oranları dikkate alınarak otomatik arttığını belirtti.

Artışın olmaması aksi yönde karar alınması gerektiğini söyleyen Bingöl, "3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz-Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak. Böylece tütün ürünlerinde yüzde 25-30 oranında bir artış göreceğiz" dedi, şöyle devam etti:

"Alkollü içecekler ve tütün ürünleri üzerinden alınan maktu/asgari maktu ÖTV tutarları, ÖTV Kanunu'nun 12'inci maddesinin 3'üncü fıkrası uyarınca altı ayda bir ÜFE oranları dikkate alınarak otomatik olarak artıyor. Bu artışın olmaması için Cumhurbaşkanının artış olmayacağı yönünde bir karar alması ve bunun Resmi Gazete'de yayımlanması gerekiyor. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından bu yönde bir karar alınmadığı takdirde 3 Ocak 2023 sabah 10.00’da TÜİK’in ÜFE rakamlarını açıklaması ile birlikte alkollü içecek ve tütün ürünleri üzerindeki maktu ve ek maktu vergiler 2022-Temmuz-Aralık dönemi Yİ-ÜFE artışı oranında otomatik bir şekilde artacak."

Kaynak: Haber Global TV

sigara zammı alkol zammı içki zammı alkollü içkilere zam