Sanayi gibi ev! Bazı evler yüzde 20'den fazla zam görecek

Ekonomi haberleri
Sanayi gibi ev! Bazı evler yüzde 20'den fazla zam görecek
Konutlara uygulanan doğalgaz tarifesi yüzde 20, sanayiye uygulanan tarife ise yüzde 50 artırıldı. Fotoğraf: Shutterstock

Türkiye'de pek çok hanenin iskan sorunu bulunuyor. Bazen müteahhit, belediye ve yönetmelik kaynaklı sorunlar sebebiyle apartmanlarda şantiye elektriği kullanılabiliyor. Bu kişiler son elektrik zammından yüzde 20 değil, yüzde 50 olarak etkilenecek. Gözler 1 Ekim'de açılacak Meclis'te.

Bütün dünya zor bir kışa hazırlanıyor. Enerji fiyatları sebebiyle Avrupa art arda tasarruf tedbirleri açıklarken Gazrprom Avrupa’ya gaz akışını 3 günlüğüne kesti. Türkiye ise 1 Eylül sabahına elektrik ve doğalgaz zammı haberi ile uyandı. Elektrikte konutlara yüzde 20, sanayide ise yüzde 50 zam yapıldı.

Bu zammın ateşi düşürülmeye çalışılan enflasyona da olumsuz etkisi olacak. Tüketici fiyatları sepetinde elektrik fiyatlarının %2.32, doğalgaz fiyatının ise %1.55 ağırlığı bulunuyor. Sadece elektrik değil, doğalgaz fiyatında da artış yaşandı. BOTAŞ’tan yapılan açıklamaya göre; doğalgaz konutlarda yüzde 20.4, sanayide ise yüzde 50.8 zamlandı. Yılın başından bu yana konutlar için doğalgaz fiyatları yüzde 174, küçük sanayi için yüzde 277, büyük ölçekli sanayi için yüzde 379 arttı.

Reuters'in hesaplamalarına göre, elektrik fiyatları ise yılın başından bu yana konutlar için %109 ile %212 arasında, ticarethaneler için %177 ile %269 arasında, sanayi için %408 oranında arttı.

TORBA YASA BEKLENTİSİ

Son zamlar konutlarda oturup evlerinde iskan sorunu olan insanları ise çok ciddi etkileyecek. Kayıtlarda haneleri ‘konut’ olarak geçen vatandaşlar elektriği yüzde 20 gibi yüksek bir zamla kullanırken, iskan sorununa sahip şantiye elektriği kullananlar yüzde 50 zamla elektrik tüketecek.

Meclis tatile girmeden önce bu durumu ortadan kaldırmak için bir yasa çalışması yapılmıştı. Buna göre inşaat ruhsatı olan ancak iskanı alınmamış evlere de elektrik bağlatılabilmesi için çalışmalar yapılıyordu. Yasama yılının başlayacağı 1 Ekim 2022 tarihinden sonra torba yasayla birlikte kanun teklifinin de yasalaşması bekleniyor.

İSKAN SORUNU NEDEN OLUŞUR?

Uzmanlara göre vatandaşların bir evi satın almadan veya kiralamadan önce iskan durumunu kontrol etmeleri gerekiyor. Evi yapan müteahhidin belediyeye iskan başvurusu yaptığından emin olunmalı. Binanın içinde oturum başladıktan sonra müteahhitlerin iskan başvurusunda bulunmama sebebi ise çoğu zaman masrafı ödemekten imtina etmeleri. Bazı dairelerde bu iskan harcı daire sahiplerinden daha sonradan talep edilebiliyor.

KONUTLARIN FATURASI NE KADAR ARTACAK?

Elektrik Mühendisleri Odası Eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, 31 Ağustos'ta 240 kilowatt elektriğe 346.90 TL veren vatandaşın, bugün aynı miktarı 416.30 TL'ye alacağını kaydetti. Tarifeyle beraber 69.40 TL'lik bir fark geldiğine işaret eden Sakarya, “Zaten ödeme güçlüğü içerisinde olan vatandaşın üzerine ciddi bir yük gelmiş oldu” şeklinde konuştu.

'YÜK SANAYİDE'

Tarifenin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yapıldığını anımsatan Sakarya, konutlardaki zam oranının düşük tutulmasıyla, yükün sanayinin üzerine bindirildiğini düşündüğünü belirtti. “Tabii sanayi üretiminde bu kadar fahiş fiyatlı elektrik tüketimi, doğal olarak onların ürün maliyetlerine yansıyacak” diye konuşan Sakarya, bu durumun da mal ve hizmet üretiminde tekrar vatandaşa döneceğini kaydetti. Sakarya, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece elektriğe zam gözüyle bakmamak lazım, bütün mal ve hizmet üretimindeki emtia da böylelikle zamlanmış olacak. Çünkü ticarethanelerde de yüzde 30, tarımsal sulamada yüzde 20 zam var. Tarımsal faaliyet yürüten vatandaşlarımız zaten bu durumdan muzdaripti. Görünen o ki, önümüzdeki kış zor geçecek.”

EPDK'nın aldığı başka bir kararla da dengeleme güç piyasasındaki azami fiyat limitinin 4 bin liradan 4 bin 800 liraya yükseldiğini aktaran Sakarya, “Bu da önümüzdeki dönemlerde tarifelere ister istemez yansıyacak. Bir nevi zam habercisi” dedi. Sakarya ayrıca, azami fiyat limitinin 2020 Mart'ında 600 lira, bu yılın başında ise 2 bin lira olduğunu hatırlattı. 

BOTAŞ Gaz Alımı Eski Daire Başkanı Ali Arif Aktürk ise zamlara ilişkin değerlendirmesinde, ülkenin seçim sathı mailinde olduğunu düşündüğünü, onun için sanayiye sübvansiyon yapıldığı kanaatinde olduğunu belirtti. Aktürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sanayiye sübvansiyon yaptığınızda ihracat yapan sanayici sübvanse edilmiş oluyor. Sübvansiyon her zaman vergi mükellefinin cebinden çıkmış oluyor.”

BOTAŞ: KONUTLARA YÜZDE 80 ÜZERİNDE DESTEK SUNUYORUZ

BOTAŞ tarafından yapılan açıklamada ise pandemi öncesine göre doğalgaz fiyatlarında tam 20 kat artış olduğu ifade edilirken şu ifadeler kullanıldı: "Tüketicilerimizi imkanlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğalgaz satış fiyatlarında bir düzenleme yapılması maalesef zorunlu hale gelmiştir. Bu artışlara rağmen, özellikle konutlarda kullanılan doğalgazda tüketicilerimize yüzde 80'in üzerinde destek verilmeye devam edilmektedir." 

Kaynak: Web Özel

ekonomi haberleri